Morris Tabaksblat.

Aan het werk van de commissie Tabaksblat is veel, maar eigenlijk nogal onevenwichtige aandacht gegeven. De nadruk heeft gelegen op de beloningssystemen van de bestuurders van beursfondsen en op het aantal commissariaten dat iemand mag hebben. Het advies had andere aspecten die eigenlijk belangrijker waren.

Het herstel van de invloed van aandeelhouders bijvoorbeeld en de regel comply or explain. De regels van de commissie van Jaap Peters waren vrijblijvend. Dat was een tijger zonder tanden, maar de Tabaksblat regels zijn dat niet. Ze zijn flexibel, wat een enorm voordeel is. De publicatie in het jaarverslag van afwijkingen van de regels (non compliance) dwingt de onderneming om verantwoording af te leggen. Voor beursfondsen die opereren in een omgeving met een alerte financiële pers is dat in de regel al voldoende. De publieke opinie en de beurskoers zorgen tezamen al voor voldoende sanctiemogelijkheden om public companies  in het gareel te houden. Daarnaast heeft de a.v.a. de gebruikelijke sancties jegens bestuurder die tekort schieten, zoals weigering van décharge, korting op de beloning en ontslag. Tenslotte zijn er de juridische procedures voor de Ondernemingskamer (enquête wegens wanbeleid en procedures inzake de jaarrekeningen).

Transparantie, niet alleen van het bestuur, maar ook van het toezicht. De regels, waarvan zowel de naleving als de afwijking moet worden toegelicht in het jaarverslag, gelden niet alleen voor de raad van bestuur maar ook voor de raad van commissarissen.

Tabaksblat, petje af. Als dit ooit wet wordt is het een grote vooruitgang.

 

 

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in bedrijfsleven, Nederland, recht. Bookmark de permalink .