Geweld tegen immigranten.

Europa onderschat de vluchtelingen crisis. Op de wereld wonen bijna zeven en een half miljard mensen. Daarvan wonen er in de Arabische landen drie honderd miljoen en verderop in Afrika ruim een miljard. Voor al die mensen werkt Europa als een magneet en de stroom migranten deze kant op is nu in beweging. Het stoppen van een zo massale trek is een probleem dat alle aandacht en inspanning zal vragen die ons continent kan opbrengen.
De idee dat een overeenkomst met een man als Erdogan dat probleem voor ons gaat oplossen is onzin. Het enig wat dat doet is Erdogan meer touwtjes in handen geven dan hij toch al had. Turkije is een corrupt land en zelfs als zou Erdogan het willen dan nog is het twijfelachtig of hij de stroom zou kunnen stoppen, zolang de vluchtelingen zijn Turkse politie kunnen betalen. Turkije, tenslotte, is niet de enige route, het is alleen de route die een tijdlang de meeste aandacht heeft getrokken.
Europa zal zelf een cordon moeten leggen om Afrika en Arabië heen en zich realiseren dat dit niet alleen materieel veel gaat kosten maar dat onze humanistische uitgangspunten een deuk gaan oplopen.
Er zullen als gevolg van een migratie stop straks meer mensen omkomen en honger lijden , dan wanneer we de migratie op zijn beloop zouden laten. Het is daarbij goed je te realiseren dat zolang de bevolkingsgroei niet op een andere manier gestopt kan worden de vier ruiters van de apocalyps vanouds de middelen leveren om een bevolking binnen de perken te houden.
Dat zal nu niet anders zijn. Misschien kunnen onze geleerden een middel vinden om de bevolkingsgroei in de ontwikkelingslanden met technische middelen aan banden te leggen, maar denk niet dat dit de ethiek in de beschaafde wereld in stand zal laten. Ook de gevolgen daarvan worden, denk ik, onderschat.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.