De toekomst van de EU.

De landen van Noordwest Europa zouden er goed aan doen om uit de euro te stappen en terug te keren naar hun oude munt of ze zouden misschien gezamenlijk een nieuwe munt kunnen introduceren. Dan zou de euro subiet devalueren, wat op het eerste moment ons in het Noorden (veel) geld zou kosten, maar op de langere duur geld zou besparen. Dat verlies zouden we lijden op alle vorderingen in euro’s die we op de zuidelijke landen hebben en dat zijn er nogal wat. Daar staat tegenover dat de zuidelijke landen zoals Italië met een zwakkere munt hun economieën weer op poten kunnen zetten. Blijven die met ons in een muntunie zitten, dan gaan ze er economisch onderdoor.

Onze concurrentiepositie op de wereldmarkten zou door een sterkere munt in eerst instantie achteruit gaan, wat ons zou dwingen efficiënter te gaan werken. Op dit moment kunnen we ons permitteren wat achterover te leunen. Met een relatief zwakke euro verkopen we toch wel, maar economisch gezien worden we qua productie efficiency nu snel voorbijgestreefd door landen als China en Korea en door de kuststaten van de VS.

En verdeling van Europa in twee of meer financiële zones brengt onherroepelijk ook een politieke verdeling met zich mee, maar wie goed kijkt ziet dat dit nu ook al het geval is. De gedachte dat met Schengen en met één Europese munt Europa een economische en politieke eenheid zou worden, is een vergissing gebleken. Europa wordt economisch niet door Brussel bestuurd. Deze eeuw is de macht van de Europese Commissie voortdurend afgebrokkeld en die van de Raden van regeringshoofden en ministers gegroeid. Binnen die Raden zijn het weer de Noordwestelijke staten die het voor het zeggen hebben. Die maken van hun macht geen misbruik, integendeel, maar de ongelijkheid tussen Noordwest en de rest groeit nog met de dag en dat betekent op den duur toch dat de EU in zijn bestaande vorm niet te handhaven zal zijn.

Duitsland is nog altijd erg voorzichtig tegenover andere landen. Het voelt de last van de twee wereldoorlogen nog steeds en het zal  niet vlug een initiatief nemen wat door anderen als machtsmisbruik zou kunnen worden uitgelegd. Het zou daarom beter zijn als het initiatief tot veranderingen in de Eu van de andere Noordwestelijke landen zou komen.

Misschien zou het in dit verband goed zijn om de EU landen economisch en financieel op te delen in zelfstandige regio’s met grote eigen bevoegdheden. In landen als Frankrijk en Spanje zijn de verschillen tussen de regio’s veel groter dan die met de buurlanden, waarbij het opvalt dat het weer de Noordelijke regio’s van die landen zijn die het economisch beter doen. Hoe dat precies politiek moet worden uitgewerkt is niet helemaal duidelijk, maar het lijkt voor de hand te liggen dat de besluitvaardigheid van coherente regio’s groter zal zijn dan die van landen waarin de uiteenlopende belangen van de regio’s de zaak verdeeld houden.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De toekomst van de EU.

 1. Jan Govaert zegt:

  Het ziet er niet goed uit in Italië. De nieuwe minister van Financiën, Savona, een anti-euro protagonist der fruhe Jahre is al gewraakt door de president nog vooraleer hij benoemd kon worden. De president vreesde met zijn aanstelling voor onrust op de financiële markten.
  Maar de redder in nood zal wel het ECB van Draghi blijven die hun inkoop van italiaanse overheidsobligaties zullen moeten verlengen om de zaak onder controle te houden.

 2. akasdorp zegt:

  @ Jan Govaert. Wat vind je van het idee om de EU op te delen in zones met een soortgelijke economie?

 3. Jan Govaert zegt:

  Mijnheer Kasdorp,
  Hierbij een link waarin u wordt vermeld als beschouwer inzake de EU door een belangrijk gezaghebbend journalist Rik van Cauwelaert.
  Zie de alinea die begint met het Verdrag van Lissabon.
  https://www.tijd.be/opinie/column/europa-ma-non-troppo/10022554.html

Reacties zijn gesloten.