De Amsterdamse neurobiologie.

Er zijn de laatste jaren twee populair wetenschappelijke boeken verschenen van Amsterdamse neurobiologen. Het een is van Dick Swaab en er zijn  meer dan honderdduizend exemplaren van verkocht, wat heel veel is voor Nederland. Het andere is van Marianne Joëls en er zijn er, ik weet niet precies hoeveel, maar veel minder van verkocht. Het boek van Swaab is een 462 bladzijden grote pocket en dat van Joëls een kleine pocket met 186 bladzijden.

Persoonlijk vind ik het boek van Joëls beter en het is zeker in veel beter Nederlands geschreven. Er is zorg aan besteed zodat het leest alsof het zo voor de vuist weg is neergeschreven en dat is knap. Het heeft literaire verdienste en wie het niet uit interesse voor het onderwerp leest kan het doen vanuit maatschappelijke interesse of gewoon voor zijn genoegen. Het bijzondere is dat het vanuit een modern vrouwenstandpunt is geschreven, waarin vrouwen vanzelfsprekend een plek in het publieke domein hebben zonder dat dit met feministische nadruk hoeft te worden opgeëist. Qua maatschappelijke instelling, de verbinding bijvoorbeeld tussen werk en privé, heeft het wel wat van Sylvia Witteman, maar dan helemaal onopzettelijk.

De wetenschappelijke merites van de twee hoogleraren kan ik niet beoordelen. Swaab is zeker veel bekender en dat zal ook wel de reden zijn dat zijn boek bij verschijnen zo veel opgang heeft gemaakt en aandacht heeft gekregen in de media. Maar het is veel slordiger geschreven, alsof de auteur eigenlijk te weinig tijd had om het op zijn gemak nog eens door te lezen toen hij het af had. Joëls houdt zich bij haar vak en haar persoonlijke ervaringen. Swaab verbindt allerlei maatschappelijke en ethische beschouwingen aan zijn kennis van de neurobiologie en dat had voor mij niet gehoeven. Verder lijken de twee boeken op elkaar. Korte hoofdstukken waarin hersenen en buitenwereld aan elkaar geknoopt worden met voorbeelden uit de praktijk. Maar waarom het een zoveel meer een succes geworden is dan het andere kan, voor zover ik het zie, alleen aan de publiciteit hebben gelegen.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.