Nog eens Obama.

President Obama kreeg wel een tweede termijn, maar omdat hij de Amerikaanse economie niet op orde wist te krijgen zal hij niet de geschiedenis ingaan als een groot president.

De schuldenkwestie die onder zijn bewind moest worden opgelost ligt er nog steeds. Er zal wel weer een tijdelijke verhoging komen van het schuldenplafond en een pakket van bezuinigingen en belastingverhogingen, maar dat is allemaal uitstel van executie. Uitgaven en inkomsten van de Amerikaanse overheid zijn al decennia lang niet met elkaar in evenwicht. De organisatie en de financiering van de overheid zal grondig op de schop moeten en het was duidelijk dat Obama daar de politieke macht niet voor had. Hij had niet alleen  het probleem dat er geen Democratische meerderheid was in het Huis van Afgevaardigden, maar ook binnen zijn eigen partij had hij niet het overwicht dat een president nodig heeft om belangrijke beleidsbeslissingen door te voeren.

Obama is te vroeg president geworden, daar komt het eigenlijk op neer. Hij heeft zijn stemmen gekregen via het internet en met de hulp van de jongere generatie. Bij de traditionele machtscentra van de politiek bleef Obama een nieuwkomer, hij had er geen eigen positie, behalve dan zijn functie. En die functie verschafte hem alleen macht in zijn partij zolang hij het goed deed en andere politici hielp herkozen te worden.

Obama is misschien te veel een intellectueel. Zijn speeches klinken goed, maar ze geven geen leiding. Zijn rechtstreekse invloed op het volk is onvoldoende om de mensen om hem heen in het gareel te houden. Hij is een talentvol jurist en heeft een excellent analytisch vermogen. Maar dat is niet genoeg voor het uitoefenen van de macht van een president van de VS. Daarvoor is een hem toegewijde groep politiek bekwame mensen nodig en die had hij niet om zich heen.

Als hij die acht jaar van zijn presidentschap in de senaat had doorgebracht zou hij die achterban daar hebben kunnen opdoen. De conclusie moet dus zijn dat de vroege verkiezing tot president verkeerd voor hem heeft uitgepakt. Als hij acht jaar later was aangetreden waren zijn kansen op een effectief presidentschap veel beter geweest en bovendien hadden we dan nu geen Trump gehad.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, Geen categorie. Bookmark de permalink .