Hoofddoekjes in de Koran.

In de koran staan twee verzen die betrekking hebben op de hoofddoekenkwestie. Dat zijn 24/31 en 33/59.

Ik zal proberen die voor U in modern Nederlands te vertalen:

24/31… En zeg tegen de gelovige vrouwen dat zij de mannen niet aan moeten staren en zich netjes horen te gedragen. Dat zij hun fraaie uiterlijk en hun sieraden niet ten toon moeten stellen maar alleen moeten tonen wat onvermijdelijk is. Dat zij hun borsten moeten bedekken en hun knappe uiterlijk alleen moeten laten zien aan hun echtgenoten en mannelijke familieleden en aan andere vrouwen, of aan mensen die onder hun toezicht staan zoals slaven, eunuchen en kleine kinderen. Dat zij niet met hun voeten moeten stampen om de sieraden te laten klinken die ze onder hun kleren dragen. Ach gelovigen, richt U tot Allah, zodat U zijn zegen zult ontvangen.

33/59..Dag profeet! Zeg tegen Uw vrouwen en dochters en tot de gelovige vrouwen dat ze een jas aan moeten trekken als ze naar buiten gaan. Het is wenselijk dat zij zich fatsoenlijke vrouwen tonen en niet gemolesteerd worden.. En Allah vergeeft veel en is meer dan genadig.

Uit deze teksten kan ik niet afleiden dat er hoofddoeken moeten worden gedragen, laat staan een niqaab of een boerka. En al helemaal niet dat vrouwen gemolesteerd mogen worden die iets anders dragen. Wat kennelijk de bedoeling is, is dat vrouwen zich in hun kleding niet als hoeren gedragen en wat dat gewenste gedrag inhoudt, is een kwestie van de plaatselijke gewoonten. Die zijn in Nederland vrij duidelijk en gemakkelijk te controleren. Wie wil weten hoe een hoer zich kleedt die gaat maar naar de Oudezijds of naar de Lange Niezel.

Jongeren die meisjes op straat aanroepen of op een andere manier molesteren omdat ze kleding dragen die hier wel gewoon is maar in Saoedie Arabië of Marokko niet, die horen thuis in het gevang of in Arabië, wat voor nogal wat mensen hetzelfde lijkt te zijn, maar ze horen niet hier en niet op straat.

Dat onze strafwet in maatregelen tegen dit soort groepscriminaliteit niet of onvoldoende voorziet is iets dat we aan de Tweede Kamer maar vooral aan de criminologen en strafrechtjuristen kunnen verwijten. Onze overheid dient ervoor te zorgen dat vrouwen op ieder tijdstip van de dag over straat kunnen lopen zonder lastig te worden gevallen door geteisem, dat al dan niet een beroep doet op de profeet, God hebbe zijn ziel.

 

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geloof, Midden Oosten, Nederland. Bookmark de permalink .