Obbema en Syrië

We weten nog steeds niet wie er verantwoordelijk is voor de eerste inzet van chemische wapens in Syrië,  maar zoiets heeft Fokke Obbema in de Volkskrant er nooit van weerhouden om zijn conclusies te trekken.

Hij maakte een vergelijking met de schietpartijen tussen de Moslimbroederschap en het leger in Egypte en riep om actie tegen Egypte zowel als tegen Syrië. Zijn eigen deskundigen bij de krant hadden hem kunnen vertellen dat ieder ingrijpen van het westen de zaak in dat stadium alleen maar erger maken kon.

Hij vond het onwaarschijnlijk dat het gas van de rebellen afkomstig zou zijn. Waarom, zei hij er niet bij. Voor een buitenstaander lijkt het juist waarschijnlijker dat het de rebellen zijn geweest. De extremisten zijn de enigen die er voordeel bij zouden kunnen hebben als het westen in zou grijpen. De kans dat dit zou gebeuren was niet gering als ze er van uit mochten gaan dat we in het westen in meerderheid mensen zijn zoals Obbema en dat Obama woord zou houden en in zou grijpen als zijn rode lijn werd gepasseerd.

Obbema meende dat de positie van Ban Ki-Moon de e.t. SG van de VN, verzwakt was door het uitblijven van een besluit in de Veiligheidsraad, terwijl eigenlijk het tegenovergestelde het geval is. Het gezag van de secretaris generaal is moreel en sinds Hammarskjöld hebben we niet meer een SG gehad van wie het morele gezag groter was dan van de Koreaan Ban Ki-Moon. Een buitengewoon antwoord op het optreden van de Egyptische en Syrische machthebbers, zoals Obbema graag  had gezien, betekend een lont aansteken in een kruitvat dat toch al op ontploffen stond. Ieder normaal mens zou zijn best doen olie op de golven te storten om verdere ongelukken in die regio te voorkomen, maar anders dus de Volkskrant. Door het ingrijpen van Rusland zijn die ongelukken er toch wel gekomen, maar nu kunnen  we tenminste volhouden da het niet onze schuld is.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Midden Oosten. Bookmark de permalink .