Limburg en Nederland.

Vlak na de oorlog was Beel twee jaar lang minister president en Cals elf jaar lang minister van onderwijs en één jaar premier. Dat waren beiden Limburgers, maar uit de oude bisschopsstad Roermond, die wat ambtelijker en voornamer is dan de rest van Limburg. Politici uit Limburg, die het in Den Haag maakten,  waren een uitzondering in die tijd. Limburg had een niet- Nederlandse cultuur en was meer op de buurlanden georiënteerd dan op de rest van Nederland. Die rest van Nederland, vanaf Eindhoven, heette daar Holland en alle andere Nederlandse provincies werden in Limburg over een kam geschoren. Holland was een soort  Verweggistan, waar men met de rug naar toe stond.

Als Frans Timmermans, die een echte Limburger is, vijftig jaar eerder was geboren dan was hij zeker geen minister geworden of commissaris in Brussel maar eerder bisschop coadjutor van Roermond. Of, als bisschop Lemmens hem niet zo zou hebben zien zitten, wat heel goed mogelijk was geweest, dan was hij pastoor van Eygelshoven geworden of van Ubachsberg, gemeente Voerendaal.

Dat hij het zover heeft gebracht, is vooral, denk ik, omdat hij van alle Kamerleden van de PvdA het best zijn talen spreekt. Men herinnert zich daar beslist nog wel  wat een afgang Den Uijl was in het buitenland. Maar als bestuurder kun je twijfels over hem hebben.

Deze Frans ( Frènske voor intimi ) heeft samen met VVD’er Van Baalen in Kiev openlijke steun gegeven aan een westers georiënteerde opstandige beweging, die de zittende president heeft weggejaagd, wat tot een conflict met Rusland, het verlies van de Krim en een burgeroorlog in Oost Oekraïne heeft geleid.

Op verzoek van zijn partijgenoot Koenders had hij er eerder voor gezorgd dat Nederland troepen naar Mali stuurde. Voordat de oorlog in de Oost Oekraïne voor een omslag zorgde in de publieke steun voor defensie, was de legertop voorstander van dit soort uitzendingen, omdat zij er voor zorgden dat leger, luchtmacht en marine niet helemaal werden wegbezuinigd.

Je kunt je afvragen wat Nederland voor belang had bij een militaire missie naar Mali. Het ministerie van defensie heeft dat uitgelegd. Het is een Nederlands belang te voorkomen dat dicht bij huis een onbeheersbare situatie ontstaat. Het noorden van Mali is een broedplaats geworden van extremisme en een vrijplaats voor het opleiden van terroristen. Mali ligt op een kruispunt van smokkelroutes voor drugs, wapens, mensen en illegale migratie die naar de Middellandse Zee leiden. De opbrengst van deze activiteiten is een belangrijke financieringsbron van terroristische activiteiten. Aldus het ministerie.

Erg overtuigend is dat allemaal niet. In werkelijkheid ligt Mali hier vier duizend kilometer vandaan en zouden  we  nooit op het idee gekomen zijn om daar troepen heen te sturen als Koenders er niet zo op aangedrongen had en Frans Timmermans zijn partijgenoot niet van dienst had willen zijn. Voor de Fransen hoefde het helemaal niet. Die vinden het alleen maar lastig dat handjevol Nederlanders die geen van allen Frans spreken. Maar Mali is een buurland van Côte d’ Ivoire, waar Koenders zat en voor hem verhoogde het daar zijn prestige.

Dat Timmermans bereid was zijn nek uit te steken voor Koenders is overigens  typisch Limburgs. De politiek heeft daar altijd bestaan uit een netwerk van aanspreekbare bestuurders die elkaar de hand boven het hoofd hielden onder het motto dat de ene hand de andere wast.

Maar intussen is ook Limburg in Nederland geïntegreerd. Veel meer dan men een halve eeuw  geleden  had durven denken. Wie er  tegenwoordig een hard hoofd in heeft of de moslims hier wel ooit zullen aarden moet misschien eens aan die tijd terug denken. Integreren kan heus wel.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in herinneringen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Limburg en Nederland.

 1. Ad Rek zegt:

  Ha ha voor die laatste alinea.
  Limburgers in Nl. geïntegreerd in 50 jaar.
  Onvergelijkbaar, Limburgers en moslims.
  Ik denk aan die tijd terug en heb er nog steeds een hard hoofd in.
  In de eerste 50 jaren moslims hier is er slechts hier en daar wat gebeurd.
  En aarden, moslims aarden in de klei hier? arden in deze samenleving?
  Het gaat de andere kant op, wij (Nl., Europa) passen ons steeds meer aan de nieuwe situatie aan en dan lijkt het misschien wat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.