Discriminatie van binnenuit.

In de Volkskrant van 12/10/13 stond een artikel van Robert Vuijsje over de zwarte pieten kwestie waar we sindsdien ieder jaar wel een keer mee worden lastig gevallen. Hij had samen met zijn zwarte vrouw naar Pauw en Witteman gekeken waar Quinsy Gario zo zeurde en Henk Westbroek zo uit zijn slof schoot.

Hij legde uit dat zwarte mensen nogal onzeker zijn in het algemeen en vlug menen dat iets tegen ze bedoeld is, ook al is dat helemaal niet het geval. Hij vond dat ze daar recht op hadden en dat is ook wel zo. Ze mogen het Sinterklaas feest best vervelend vinden, al vinden alle andere mensen het leuk. Ze moeten er alleen  niet over zeuren en als ze vinden dat ze dat wel moeten doen, dan bij voorkeur niet in het openbaar.

De protestanten kunnen er tegen dat Sinterklaas een katholieke bisschop is en zo moeten Surinamers er maar tegen kunnen dat zwarte piet een Moriaan is, een mythische mengvorm tussen een neger en een Marokkaan, eigenlijk.

De opstand van zwarte Nederlanders tegen zwarte piet is een vorm van zelfdiscriminatie. Dat moet mogen vind Vuijsje en het pleidooi dat hij er voor hield was goed, maar hij zou er beter aan doen om aan zijn vrouw en aan zwarte vrienden uit te leggen dat zij zo ongeveer de laatsten zijn in Nederland die nog discrimineren.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in allochtonen, onzin. Bookmark de permalink .