Intelligent design.

Alle evolutiebiologen, inclusief Darwin zelf, spreken over de evolutie in teleologische termen, al beweren ze nog zo hard van niet. De leeuw heeft klauwen gekregen om zijn prooi vast te houden en om er mee  te doden. De walvis, familie van het nijlpaard, trekt definitief het water in en bouwt zijn poten om tot vinnen om te zwemmen zoals de eerste amfibieën hun vinnen hadden omgebouwd tot poten om te lopen. Een gazelle heeft zijn snelheid om aan roofdieren te ontkomen. Allemaal puur teleologie.

Tegelijkertijd is de kern van de evolutietheorie van Darwin de afwijzing van het intelligent design en iedere andere vorm van gerichtheid van het evolutieproces. Soorten passen zich aan de omstandigheden aan die de natuur hun biedt en als ze dat niet doen verdwijnen ze. Terugkijkend ziet het eruit of de bestaande soorten de eindproducten zijn van een doelbewuste en stapsgewijze ontwikkeling. Dat is  niet zo. Parallelle ontwikkelingen hebben zich bovendien  in de loop van de evolutie verschillende keren voorgedaan. De Tasmaanse wolf lijkt op de Europese wolf maar het is een buideldier en dus alleen heel in de verte familie. Het oog van de inktvis lijkt op dat van zoogdieren maar heeft zich los daarvan  ontwikkeld.

Maar als evolutie geen intelligent design is kan het dan omgekeerd zo zijn dat doelbewust ontwerpen een afgeleide is van de evolutie?

Wat is menselijk doelgericht handelen precies, waarvan het begrip intelligent design is afgeleid? Het bepalen van een doel is immers kiezen tussen mogelijkheden, die ons door middel van de werkzaamheid van onze hersenen worden gepresenteerd. De mogelijkheden worden afgewogen, de beste wordt geselecteerd; dat heeft een duidelijke overeenkomst met de natuurlijk selectie, toch?

Het intelligent design dat door de gelovigen aan God wordt toegeschreven is een vorm van antropomorfisme, God overweegt en kiest het beste plan, maar in feite selecteren de omstandigheden, die volgens Spinoza niet van God zijn los te maken. In zijn ogen is het lastig om een verschil te maken.

 

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in evolutie, wetenschap en filosofie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s