Integreren moet.

We leven twee jaar geleden. In Jordanië heeft een politieman een Zuid-Afrikaan en twee Amerikanen doodgeschoten, die op de Jordaanse politie academie waren om te assisteren bij de opleiding. Dit gebeurde in dezelfde week dat door corruptie van het bewakingspersoneel in Sharm al Sheik de terreurorganisatie IS in staat was gebleken een bom aan boord te brengen van een Russisch toestel.
U denkt misschien dat dit incidenten zijn, waar je landen als Jordanië en Egypte niet op hoort aan te spreken. Gekken en corrupte officials heb je immers overal. Maar dat is een oppervlakkige reactie. In Nederland of een ander West Europees land is de weerstand onder de autochtone bevolking tegen geweldpleging zo groot dat mensen veel minder snel tot gewelddaden over gaan dan in Arabische landen. We onderschatten de invloed van de samenleving op het gedrag van haar leden. Ik denk ook dat we de verschillen tussen individuen overschatten. Tussen individuele Arabieren, Europeanen en Israëli’s is helemaal niet zo’n groot verschil. Praktisch alle individuen zijn in staat in ieder van die drie samenlevingen te integreren. Maar zo lang dat niet gebeurt zijn de verschillen groot.
Dat is ook de reden dat integreren zo belangrijk is en dat het onze overheid zo kwalijk moet worden genomen dat ze het ontstaan van separate wijken van vreemdelingen in dit land niet hebben geblokkeerd. Marokkaanse wijken en scholen, Marokkaanse moskeeën, alles wat een Marokkaanse of andere moslim samenleving in Nederland en andere Europese landen bevordert, bevordert ook het niveau van geweld en criminaliteit.

Wat we in Steenbergen hebben kunnen zien is dat de aanwezigheid van een geweld cultuur in een deel van de samenleving ook het gebruik van geweld en dreiging met geweld in andere delen bevordert.
Als er een beleidsterrein is waar de overheid haar taak niet kan verwaarlozen dan is dat het weren van geweld uit de publieke ruimte. Het had niet mogelijk moeten zijn dat die mevrouw in Steenbergen, toen zij pleitte voor de opvang van vluchtelingen, door een groep jongeren het spreken onmogelijk werd gemaakt, zonder dat de politie ingreep.
Veel eerder trouwens had de politie al op horen te treden tegen het fenomeen voetbal hooligan waar die jongeren in Steenbergen goed beschouwd een uitvloeisel zijn. Ajax begint nu pas maatregelen te nemen tegen de eigen F-site, maar gewelddadige voetbalsupporters hebben we al sinds de zeventiger jaren. Tolerantie is heel Nederlands maar geweld niet. Tolerantie van geweld heeft iets innerlijk tegenstrijdigs.
Als we een vreedzame samenleving willen houden in Nederland dan zijn het niet in de eerste plaats de moslimjongeren die aangepakt moeten worden, maar onze eigen Nederlandse vandalen. De immigranten moeten we integreren met alle daarvoor geschikte middelen, maar onze eigen jongeren die geweld gebruiken en intimideren, die moeten veel strenger worden aangepakt. Anders hebben we dadelijk geen Nederlandse samenleving meer over waarin geïntegreerd kan worden.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in allochtonen. Bookmark de permalink .