Kennis is voor de aardigheid.

In het zesde deel van het verzamelde werk van Karel van het Reve staat een essay dat heet Waarom Russisch leren? Reve vindt dat je Russisch moet leren omdat het zo’n aardige taal is en kennis van aardige dingen, daar gaat het volgens hem om in het leven. Dan geeft hij reeksen voorbeelden van zogenaamde nuttige kennis die helemaal niet zo nuttig is in de praktijk, maar die voorbeelden vind ik nogal gezocht. Bovendien is het een contradictie om over onnutte nuttige kennis te spreken.
Maar dat kennis op zich aardig is en vooral ook de samenhang tussen allerlei kennis, dat is zeker waar. Daarom is het belangrijk om de juiste media te zoeken om die kennis op te doen. Over de meeste onderwerpen vind je bijvoorbeeld veel sneller informatie en ook veel uitgebreidere informatie in het Engels dan in het Nederlands. Daarom heb ik een bibliotheek met twee verdiepingen waarin naar schatting tienduizend Engelse boeken staan tegen niet meer dan duizend Nederlandse en eerder honderden in het Frans, Duits en een paar tientallen in Latijn en Grieks.
Voor U me gaat vragen of ik die allemaal gelezen heb, zeg ik nee, die heb ik niet allemaal gelezen maar wel in handen gehad en er dingen in opgezocht. Er zullen er bij zijn die ik maar een paar keer heb aangeraakt en die ik gekocht heb omdat ze deel waren van een reeks of van een partijtje boeken dat ik ergen op de kop heb getikt, maar niet erg veel… En van allemaal weet ik waar ik ze in mijn bibliotheek moet zoeken. Dat is voor iemand anders niet te doen want er lopen bij mij een paar systemen door elkaar en bovendien staan er op veel planken de boeken twee of drie rijen dik.
Kennis is dus niet alleen wat je in je hoofd hebt, maar ook wat je onder handbereik ligt en wat je gemakkelijk kunt vinden als je het nodig hebt. Maar kennis is vooral een platform aan de ene kant en een systeem waardoor je vanaf dat platform en met dat systeem de rest te lijf te gaan.
Is het niet veel nuttiger, zult U denken, om je kennis te beperken tot één bepaald gebied? Dat is wat je doet in je beroep en daar is dat zeker nuttig. Maar het aardige van algemene kennis is juist dat je die kennis op de gekste plekken aantreft en er vaak ook onvoorspelbare dingen mee doet. De kennis die je gebruikt in je beroep is veel meer voorgeprogrammeerd en er op gericht dezelfde herkenbare problemen op te lossen. Dat is nuttig maar veel minder aardig.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Hobby's, karel van het reve, literatuur. Bookmark de permalink .