Kritiek op De Kadt.

Ik wil het hebben over een commentaar van Karel van het Reve op de Politieke Herinneringen van een Randfiguur, een van de werken van Jacques de Kadt. Hij schreef dit commentaar in reactie op een stuk van Bart Tromp in Maatstaf. Ik kan het stuk van Van het Reve niet op het internet vinden en moet U dus verwijzen naar Tirade van mei 1977 of naar deel 4 van zijn ( Van het Reve’s ) verzamelde werk, pag. 751 e.v. .
Wat Van het Reve daar over De Kadt zegt snijdt meer hout en getuigt van meer eruditie dan alles wat Tromp en anderen ooit over hem geschreven hebben.
De Kadt is een belangrijke man geweest met even grote fouten als kwaliteiten en hij verdient het om de aandacht te krijgen van de beste essayist die wij de vorige eeuw in Nederland hebben voortgebracht[1]
De vergelijking die hij in zijn De Kadt essay maakt tussen de Willem Drees en Willem Elsschot, om een leuk detail eruit te halen, is heel scherpzinnig. Hij maakt haar in het kader van zijn betoog over de waardering van mensen in hun eigen tijd en de waardering van latere generaties.
Bart Tromp heeft bij mijn weten zoiets origineels nooit geschreven en ik weet ook vrij zeker dat over vijftig jaar er niemand meer zal zijn die nog weet wie Bart Tromp geweest is. Maar De Kadt kennen ze dan nog wel en Karel van het Reve ook. Van het Reve heeft veel meer en zeker scherpere kritiek op De Kadt dan Tromp, maar toch krijg je als je hem leest meer respect voor De Kadt dan uit die betrekkelijk saaie eulogie in Maatstaf.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in karel van het reve, literatuur. Bookmark de permalink .