Koenders en Erdogan.

Toen Erdogan een opstand in scène zette, deed of hij ternauwernood aan de dood ontsnapt was en links en rechts onschuldige mensen begon te arresteren, kreeg hij de welgemeende complimenten van de kersverse Nederlandse minister van buitenlandse zaken Bert Koenders.
Koenders kenden we nog uit Balkenende IV. Dat was een vechtkabinet geweest met een behoorlijk aantal incompetente ministers. De onhandigste schutter van allemaal was Ella Vogelaar, die af moest treden nadat ze het vertrouwen van haar eigen PvdA had verloren, maar Bert Koenders was een goede tweede. Hij is de man die ongelukkigerwijs de opvolger van Timmermans op BuZa is geworden, een wel erg domme move van de PvdA.
Koenders was verantwoordelijk geweest voor de val van dat laatste Balkenende kabinet, door aan Verhagen, de minister van buitenlandse zaken, te vragen een brief de NAVO een brief te laten sturen, waarin aan Nederland om een verlenging van de missie in Uruzgan werd verzocht.
Die brief kwam er en die was voor vicepremier Bos aanleiding om het bijltje er bij neer te gooien. Men heeft toen van PvdA zijde nog even geprobeerd om de schuld in de schoenen van Verhagen te schuiven, maar die kon aantonen dat hij niets anders had gedaan dan gevolg geven aan een verzoek van Koenders. Helemaal aardig van Verhagen was dat niet, want die wist dat hiermee op de zere tenen van de PvdA werd gestapt, maar wie had kunnen verwachten dat Koenders zo stom kon zijn?
Ik denk dat Rutte nog wel eens spijt zal hebben gehad van de afspraak met de socialisten dat die en de liberalen beiden vrij zouden zijn bij het aanwijzen van de eigen ministers in het kabinet. Maar dat men bij de PvdA nog een keer aan zou komen zetten met een dergelijke mislukking in de Nederlandse politiek was natuurlijk ook niet te verwachten geweest. Ik citeer Wikipedia:
In 2007 kwam Bert Koenders onder vuur te liggen over de gunning van een opdracht aan het organisatiebureau BKB, geleid door zijn partijgenoten Lennart Booij en Erik van Bruggen. Dat duo deed eerder een gooi naar het partijvoorzitterschap en was actief betrokken bij de PvdA-campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2006. BKB mocht voor zo’n € 750.000 het evenement Akkoord van Schokland organiseren. De opdracht werd door de minister gegund zonder een openbare aanbesteding, die voor overheidsopdrachten groter dan € 137.000 verplicht is. In 2010 was Koenders betrokken bij de val van het kabinet Balkenende. CDA-premier Balkenende en zijn minister van buitenlandse zaken Maxime Verhagen wilden, met een officieel NAVO-verzoek in de hand, de Nederlandse bijdrage in Uruzgan verlengen. Bos en Koenders waren echter onverzettelijk en lieten het kabinet, in de nacht van 19 op 20 februari, vallen.
Sinds Koenders tegen de verwachting van ieder redelijk mens in weer minister is geworden gaat hij door met blunderen waar hij gebleven was. Hij koos in Syrië de zijde van de opstand omdat soennieten nu eenmaal een meerderheid vormen in het land. Dat vindt hij ‘democratisch’.
Syrië is een demografische kaleidoscoop. Er wonen 2,8 miljoen Alawieten, 2.6 miljoen christenen, 800 duizend Druzen, 2.3 miljoen Koerden, 1.5 miljoen Turkomannen, 400 duizend Palestijnen, 270 000 Sjiieten, 150 duizend Tsjerkessen en een onbekend aantal Jezidi’s. De rest zijn reguliere Arabische soennieten, zoals je die ook in de buurlanden aantreft.
In Arabische landen zijn minderheden in het algemeen niet veilig als er geen autocratisch regime is dat ze beschermt. Dat is een paar jaar geleden weer eens duidelijk geworden in Egypte, waar de Kopten prompt vervolgd werden door hun soennitische medeburgers, toen een islamistisch regime aan het bewind kwam via democratische verkiezingen.
Daarom is het regime Assad, dat de minderheden beschermt in een Arabische context het minste van twee kwaden. De idee van een meerderheidsregime van soennieten is een nachtmerrie voor alle minderheden, die daarom zonder uitzondering het regime van Assad steunen. Rusland steunt Assad omdat in Syrië de grootste vlootbasis ligt die zij in dat deel van de wereld hebben en omdat de twee regimes al decennia lang goede relaties onderhielden.
Aleppo was in handen van de opstand maar het werd omsingeld en vervolgens ingenomen door de troepen van Assad. Tijdens de belegering verhinderde de soennitische terroristen de burgers om de stad te verlaten Er werden door het regeringsleger met hulp van de Russen een paar corridors geopend die vluchten mogelijk maken en die corridors zouden, als Koenders en andere westerse politici dat zouden willen, door het Rode Kruis of een andere humanitaire instelling bewaakt kunnen worden.
Aleppo ligt dicht bij de Turkse grens. Het zou niet moeilijk moeten zijn om de inwoners in het buurland op te vangen en een paar weken onderdak te geven tot de opstand in de stad is bedwongen.
De stad is met zijn bijna drie miljoen inwoners en 190 km2 oppervlakte de grootste stad van Syrië en het is uitgesloten dat het regime die stad in handen van de rebellen kon laten. Wat Koenders in zijn hoofd had met zijn oproep om er geen tweede Srbrenica van te maken blijft een raadsel. Die vergelijking gaat in ieder opzicht mank. Nederland heeft geen mandaat van de VN en is niet verantwoordelijk voor Aleppo. De NATO is terughoudend omdat Turkije nog steeds officieel lid is van die organisatie en ook de EU blijft voorzichtig zolang de aanvraag van Turkije om het lidmaatschap nog niet definitief is afgewezen.
Maar het wordt wel tijd, dunkt me, om afscheid te nemen van het Turkije van Erdogan, het uit de NATO te zetten en de wapenleveranties aan dat land te staken, Turkse ministers en andere staatsburgers die zich hier misdragen terug naar huis te sturen en de relaties pas weer op te nemen nadat het Turkse leger zijn belofte aan Ataturk is nagekomen om politici als Erdogan in Turkije niet aan de macht te laten.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Midden Oosten, Nederland. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.