Spong.

Als PowNed op een dodelijk ongeluk reageert met een artikel waarbij de last die dat veroorzaakt voorop staat en het slachtoffer verwijten worden gemaakt, dan is dat een bewijs van slechte manieren. Dat zoiets strafrechtelijk vervolgbaar zou zijn, zoals advocaat Spong wil beweren, zou ik een hoogst bedenkelijke zaak vinden.
Het strafrecht is er om de belangrijkste normen in de samenleving overeind te houden en niet om mensen met slechte manieren een dosis extra opvoeding te geven. De omroep heeft na het in ontvangst nemen van politieke hoon intussen zijn excuses gemaakt en daar lijkt me de zaak mee af te zijn.
Wat moet de deken van de orde van advocaten nu doen met zo’n interventie van Spong? Het zet naar mijn mening het beroep in een kwaad daglicht. Advocaten zijn er niet om in het publiek mensen en instellingen te bedreigen. Ze zijn er om in de rechtszaal de zaken van hun cliënten te verdedigen en hen daarbuiten te adviseren over hun juridische belangen.
Advocaten die in het openbaar naar cliënten hengelen en daarbij een verkeerde indruk geven van het beroep, horen berispt te worden en bij herhaling van dit wangedrag geschorst.
We hebben dekens en raden van toezicht om daar op toe te zien en die zouden naar mijn mening wel eens vaker in actie kunnen komen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in recht, strafrecht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.