Opera en andere muziek

De opera is een vorm van theater waarbij ieder onderdeel de betekenis van de andere onderdelen bepaalt. Ook de muzikale betekenis, want drama en muziek vormen bij opera een geheel. Een medley van operakoren of van aria’s miskent die samenhang en verliest aan muzikale waarde. Opera daar moet je bij zijn[1],
Die samenhang geldt nog voor meer, bijvoorbeeld ook voor orkestrale muziek. Het te horen brengen van onderdelen die uit hun verband zijn gerukt is onmuzikaal. Zelfs voor een liedencyclus geldt dat zij meer te zeggen heeft als zij in haar verband te horen wordt gebracht dan de aparte liederen, maar daar geldt het wel minder. Het is daarom ook minder moeilijk te componeren. Schuberts lederen horen tot de top in het genre en dat doen zijn symfonieën niet. Misschien was dat anders geweest als hij langer was blijven leven, want er zit wel een duidelijke opgaande lijn in.

Wat muziek te zeggen heeft, boven de emoties, waar zij duidelijk mee resoneert, blijft een raadsel. Er zit structuur in, als in wiskunde, die mede haar waarde bepaalt, maar die geen betekenis lijkt te hebben, buiten zich zelf.
Waar muziek nog het meeste op lijkt is op godsdienstige rituelen zoals in de Veda of de oude Latijnse RK mis. Ook voor dat soort rituelen geldt dat zij niet onderbroken mogen worden en in hun geheel moeten worden uitgevoerd.
Dat vogels bewust muziek maken en walvissen ook wordt door biologen niet betwijfeld. Muziek moet daarom evolutionair heel oud zijn, veel ouder dan taal. Misschien is taal wel een variatie op muziek, wat je zou vermoeden als je Chinees hoort. Misschien komen beide voort uit een gen voor rituelen, een gen dat ook verantwoordelijk is voor de nestenbouw van vogels en voor het dansen dat mensen met veel andere dieren gemeen hebben.

[1] Behalve bij die van Wagner, daarin telt alleen de muziek. Het theater er omheen is zo stijf als een plank en leidt alleen maar af.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Muziek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.