Het verdwijnen van 55 miljoen.

Arjen van Gils is als gemeentesecretaris het ambtelijk hoofd van de gemeente Amsterdam. Onder zijn leiding en dat van zijn voorganger, allebei aanhangers van een partij die de stad honderd jaar in zijn greep heeft gehouden, is in de gemeente Amsterdam in een paar jaar tijd 55 miljoen euro spoorloos verdwenen. Dat is gebeurd in dezelfde tijd dat er een kommafout werd gemaakt bij het doen van uitkeringen en er in plaats van 1,88 miljoen euro 188 miljoen werd uitgekeerd aan woonkostentoeslag, waarvan ook nog altijd een deel niet is teruggekomen.
U leest dat niet met zoveel woorden in de kranten en hoort het niet op de TV waar men er meer de nadruk op legt dat er nu een bestuur zit van een andere samenstelling, maar het is toch duidelijk dat we hier zitten met de brokken van het PvdA regime.
Van Woerkom, de directeur van de Dienst Middelen en Control, die onder toezicht van Van Gils verantwoordelijk is geweest voor het wegraken van het geld is intussen ontslagen, maar Van Gils had dat ontslag eerder jarenlang tegengehouden. Pas toen de nieuwe wethouder Hilhorst over het wanbeleid van Van Woerkom en Van Gils struikelde, is het gelukt om Van Woerkom te lozen, maar Van Gils zit er nog steeds.
Het accountantskantoor Price Waterhouse Coopers en de rijksdienst ABDTOPConsult hebben zeer kritische rapporten uitgebracht over dit deel van de Amsterdamse ambtelijke dienst. De vorige wethouder Asscher had zijn best gedaan de brekebeen kwijt te raken maar is tenslotte liever zelf maar opgestapt naar Den Haag.
Helemaal verrassend is deze gang van zaken niet. De PvdA is te lang aan de macht geweest in de stad en het is bekend dat zoiets op de den duur altijd tot misstanden aanleiding geeft. Het is te hopen dat het zittende college nu opruiming houdt en dat als Asscher na de kabinetsformatie terug komt naar Amsterdam de zaak daar in hoofdzaak opgeruimd zal blijken. Dan kan een college, waar dan de PvdA weer in vertegenwoordigd zal zijn, vanuit de partij de laatste hand leggen aan het reinigingsproces en zal Amsterdam weer normaal bestuurd kunnen worden.
Van Gils is van huis uit politieman, al heeft hij de functie van gemeentesecretaris ook eerder op andere plaatsen uitgeoefend. Onder andere in Rotterdam, toen daar de rellen van Hoek van Holland plaats vonden. Het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) onderzocht naar aanleiding daarvan de rol van de Rotterdamse politie, waar hij de ambtelijke eindverantwoordelijkheid voor droeg, onder burgemeester Aboetaleb. Het instituut constateerde een “ongecoördineerde hulpverlening, routinematige voorbereiding, onvoldoende risico-inschatting, onvoldoende rechtdoen aan dreigingsinformatie, onduidelijke commandostructuur en een verwarrende briefing voorafgaand aan het evenement. Kortom hetzelfde soort desorganisatie als nu in Amsterdam.
” Al uren vóór het feest was bij de politie bekend dat een grote groep Feyenoord-hooligans van plan was om op het feest te gaan relschoppen, maar deze informatie werd niet doorgegeven aan de korpsleiding in Rotterdam”.
Juist vanwege zijn vooropleiding verkeerde Van Gils in een betere positie dan ieder ander om aan te zien komen wat er fout zou gaan, maar ook hier liet hij na om tijdig in te grijpen. Het lijkt daarom duidelijk dat niemand hem benoemd kan hebben op basis van zijn record. Of dat men in Amsterdam hele andere criteria dan bestuurlijke aanlegt bij de benoeming van de hoogste ambtenaren.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.