Geen implosie van het kapitalisme.

Het geld en bankwezen zijn internationaal. Als we een ding geleerd hebben van de crisis van 2008 dan is het dat er vervlechtingen bestaan tussen allerlei soorten markten en dat de vervlechtingen wereldwijd zijn. Ook de valuta vormen onderdeel van een systeem en kunnen niet los van elkaar worden gezien. Er zijn drie belangrijke valuta, de dollar, de euro en – in mindere mate – de yen[4]. Ze hebben alle drie een bijbehorende centrale bank, maar alleen Amerika heeft een bijbehorend daadkrachtig politiek systeem. De omvang en de vitaliteit van het moderne[5] deel van de Amerikaanse economie is daarnaast de reden dat het nog steeds de dollar is die de financiële wereld domineert, ondanks de enorme tekorten op de Amerikaanse handelsbalans. . Het ontbreken van een effectieve controle op het bancaire systeem en de ideologisch gefundeerde verwachting dat de markt zich zelf wel zou reguleren, was een kolossale vergissing van de Amerikanen. Te hopen en te verwachten is dat zij hun les daaruit hebben geleerd, zodat wij in Amerika en daarna ook in de rest van de wereld de discipline zullen krijgen op de geldmarkten die een absolute vereiste vormen.
Geld is katalysator in de chemie van de wereldhandel. Zelf heeft het geen waarde of betekenis. Het maakt transacties mogelijk op een grotere schaal en meer verspreid in de tijd, dan anders mogelijk zou zijn. Maar uiteindelijk valt het geld uit de vergelijking weg en vormt het geen onderdeel van de chemische verbinding die tot stand gekomen is. Zonder geld gaat het niet, maar geld is alleen een maat der dingen, het is zelf geen ding. Behalve natuurlijk voor zover we denken dat het dat wel is. Dan stoppen we het onder de matras en denken dat we rijk zijn. Dat is een illusie. Wat echt waarde heeft als belegging, zijn onroerend goed en aandelen in goedlopende bedrijven. Wat echt waarde heeft in het maatschappelijk verkeer zijn rechten op prestaties tegenover de andere leden van de samenleving. Geld dient om die waarden te meten en om ruilverkeer mogelijk te maken.
Wat de crisis in elk geval niet was, is een implosie van het kapitalisme.‘De implosie van het kapitalisme’ was de titel waarmee De Volkskrant kopte op 18 september 2008. De voorpagina en het redactionele artikel gingen beide over de verliezen die banken en financiële instellingen leden als gevolg van de subprime mortgage crisis, die toen al meer dan een jaar duurde. Impliciet werd in die artikelen door De Volkskrant gesteld dat het internationale geldsysteem met het kapitalisme gelijk kan worden gesteld. Die stelling is niet juist. Zonder geld en banken kan het systeem niet werken, maar het moderne geglobaliseerde economische systeem dat kapitalisme wordt genoemd houdt veel meer in dan alleen het geld- en bankwezen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geld en economie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.