Deden we dat wel goed in Libië?

Met Chadaffi heb ik nooit veel op gehad, maar dat geldt eigenlijk voor alle Arabische heersers. Geen ervan zou het lang uithouden als hij zich aan Europese regels zou houden. De vraag lijkt me daarom te zijn of het optreden van Chadaffi sinds het overwaaien naar zijn land van de opstand uit Tunesië en Egypte zo afwijkend is in kwalijke zin, dat het een interventie van de wereldgemeenschap rechtvaardigde. Dat Rusland en China zo lang geaarzeld hebben met het toestaan van een no fly zone kan ik goed begrijpen. Heden hij morgen wij zullen ze wel gedacht hebben.
Er was sprake van een burgeroorlog waarbij het niet duidelijk is of het aantal aanhangers van Chadaffi groter of kleiner was dan het aantal opstandelingen. Misschien bestaan de milities van Chadaffi wel helemaal uit Afrikaanse huurlingen. Maar als dat het geval zou zijn dan vermoed ik dat de internationale persbureaus en Al Jazeera ons dat wel hadden laten weten. Ik ga er dus vanuit dat beide partijen Libisch zijn en dat de partij van Chadaffi simpel beter bewapend is. Maar terwijl in Egypte en Tunesië het leger niet tegen de eigen bevolking wenste op te treden hebben de milities van Chadaffi geen problemen met het aanpakken van de opstandelingen.
Normaal gesproken zou je zeggen laat ze het zelf uitvechten. Dat zou anders kunnen liggen als een van beide partijen met ons verwant was. Israël hebben we terecht altijd gesteund in de strijd met haar buurlanden. Saddam Hoessein werd uitgeschakeld omdat men meende dat hij massavernietigingswapens had en omdat hij had laten zien dat hij bereid was die te gebruiken zelfs tegen zijn eigen landgenoten. Maar geen van beide redenen schijnt hier aan de orde te zijn. Er zijn eigenlijk weinig aanwijzingen voor dat de opstandelingen democratie zouden willen, niet alleen voor zich zelf dus maar ook voor de aanhangers van Chadaffi, of dat ze martelingen en ander geweld zouden willen afschaffen. Een lid van de opstandelingen regering is geëxecuteerd door een ander lid omdat hij hem, toen hij nog voor Chadaffi werkte, in het gevang gegooid schijnt te hebben. De Arabische samenleving deugt niet erg, zij produceert geweld en armoede en emigratie op grote schaal. Een regimewisseling zal daar, naar men vrezen moet, weinig verandering in brengen.
Vooralsnog heeft de uitschakeling van Chadaffi en dat slimme kind van hem dat we en tijdlang regelmatig op de buis zagen alleen maar extra chaos veroorzaken in Libië, zonder dat we een enkele garantie hebben dat het daar na de chaos daadwerkelijk beter gaat worden.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in afrika, herinneringen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.