Ruim vier jaar geleden.

Intussen was duidelijk dat men in Amerika massaal de uitdager in de race tot winnaar van het verkiezingsdebat had uitgeroepen. Als Romney nu ook de volgende debatten zou winnen en zijn running mate het vicepresidentiële debat, dan is er kans, dacht Eelco Bosch van Rosenthal, dat Romney gaat inlopen en dat het toch nog spannend gaat worden.
De wens was hier waarschijnlijk de vader van de gedachte. Als we zien hoe snel hier in Nederland de cijfers van de peilingen door de werkelijkheid werden ingehaald dan mocht men in Amerika iets dergelijks verwachten. Vooral omdat in wezen de standpunten van de twee kandidaten heel dicht bij elkaar lagen en het verschil vooral gemaakt leek te gaan worden door de persoonlijke competentie.
Eigenlijk vond ik dat Obama in wezen competenter of in elk geval intelligenter was dan bijna iedereen in de Amerikaanse politiek. Het zat hem vooral in zijn gebrek aan ervaring, waar hij ook in de vier eerste jaren van zijn presidentschap nog onvoldoende aan heeft kunnen doen. Hij heeft zich van af het begin met lieden omringd die zelf onvoldoende competent waren en met name ook de kardinale fout gemaakt om de she Clinton tot minister van buitenlandse zaken te benoemen. Van haar heeft hij veel meer last dan gemak gehad. Ook haar man, de ex-president, laat zelden een gelegenheid voorbij gaan om zijn politieke leider een hak te zetten.
Als Obama de verkiezingen alsnog verloren zou hebben dan zou het gebrek aan steun bij de beroepspolitici in het democratische kamp een belangrijke reden zijn geweest. De pers had hij wel mee en ook het publiek vond hem een integere en aardige man, maar dat vindt men zijn tegenstander ook. Nu iedereen de beide heren op de TV aan het werk heeft kunnen zien lukt het ook de progressieve media niet meer om de zaken anders voor te stellen dan ze zijn: we hebben twee kandidaten die dicht bij elkaar staan qua opvattingen en ook wat hun kwaliteiten betreft. De een is alleen ouder en meer ervaren en hij heeft meer steun in zijn eigen partij. De ander is de zittende president. En dat bleek weer eens het beslissende verschil uit te gaan maken.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, maatschappelijk, Nieuws en politiek, zo maar wat. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.