Opsporing percentages.

In Nederland leidt 1,8 procent van de straf aangiften tot een veroordeling. Die aangiften betreffen als regel meer dan een misdrijf. Van welk percentage van de gepleegde misdrijven aangifte wordt gedaan weten we niet. Wat we wel weten is dat die percentages samenhangen. Als mensen beseffen dat nog geen twee op de honderd aangiften tot een veroordeling leidt nemen ze al vlug de moeite niet meer.
Ga er dus maar van uit dat je als beroepscrimineel in Nederland praktisch ongestoord je gang kunt gaan. Althans ongestoord door de politie. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je hardhandig gecorrigeerd kunt worden door je medecriminelen. Een groot percentage van de misdrijven, vooral gewelds- en vermogensdelicten spelen zich binnen het milieu af, zodat gewone mensen er geen last van hebben. Maar de bestolen crimineel kan niet naar de politie gaan en dus rekenen de criminelen onder elkaar af.
De indruk bestaat dat de politie dat niet heel erg vind, maar voor de reputatie van Nederland als rechtsstaat is het niet best natuurlijk. De slechte reputatie die de politie hier heeft hangt er zeker mee samen. Het toezien hoe boeven elkaar afslachten ondermijnt de moraal bij de politie en steeds vaker horen we de laatste jaren hoe dat tot conflicten binnen het corps leidt.
De idee, dat we door een flinke man te benoemen tot korpschef en hem de nodige volmachten te geven om de zaak te reorganiseren, gaat niet werken. Een organisatie waar eenmaal de klad in zit, krijg je niet gemakkelijk weer op de rails. Het beste kunnen je een nieuw politieapparaat opbouwen en dat het bestaande in de loop van de jaren laten vervangen. Dat is een kostbare methode maar wel een die werkt. Orde en recht handhaven zonder een functioneel politieapparaat, is in elk geval nog duurder.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in overheid, strafrecht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.