Energie bobo’s

Het enige interessante stuk in de NRC [2] die dag vond ik het interview met Peter Terium, de CEO van het Duitse energieconcern RWE.
Terium komt uit het kleine kerkdorpje Nederweert-Eind. Dat ligt aan de rand van de Peel, naast Nederweert, ergens tussen Eindhoven en Venlo in. Het heeft een grote katholieke kerk die U op de bijgeplaatste foto in de krant kunt zien. De bewoners zullen daar wel twee generaties lang plat voor hebben gelegen. Dat soort dingen deden ze vroeger in de Peel.
Hij noemt zich in dat interview Limburger, maar dat hebben de interviewers Postma en Vermeulen niet gecheckt. Weert en alles wat daar achter ligt richting Peel, wordt in Limburg niet gezien als Limburgs en eigen. De taal die ze spreken is meer Oost Brabant en de opmerking die Terium maakte dat hij eigenlijk als Limburger van huis uit bijna een Duitser was, is echt onzin. Ik geloof wel dat je in Nederweert de Duitse TV zenders nog kunt ontvangen en moeders zullen hun kinderen wel voor die TV gezet hebben als ze zelf geen tijd hadden zich met ze te bemoeien. Maar dat hij als het ware een Duitser van huis uit was, moet U met een korrel zout nemen. In Duitsland geldt hij in elk geval als een echte Hollander.
Zijn firma heeft drie miljard verlies geleden op een omzet van 54 miljard. Dat is ruim 5,5% en dat is behoorlijk veel. Even later in dat interview merkt hij op dat er nog nooit een bedrijf failliet gegaan is aan verliezen. Als je failliet gaat is dat door een negatieve cashflow. Dat is op zich wel waar, maar door verliezen raak je nu eenmaal gemakkelijk in die negatieve cashflow. De interviewers hadden kennelijk niet in de gaten dat RWE bovendien daadwerkelijk een negatieve cashflow had gehad in 2013. Ze vroegen er in elk geval niet op door, toen Terium even later zei dat ze meer geld hadden uitgegeven dan binnen gekregen. Als Terium dus zegt dat ze wel cashflow hadden bij RWE, dan moet hij bedoelen een negatieve cashflow. Volgend jaar, ging hij verder, komt er weer meer geld binnen. Jawel, maar komt er meer binnen dan er uit gaat? Dat is de vraag en daar zegt hij niets over. Dat hoefde ook niet zo nodig, want zijn interviewers vroegen het niet.
RWE heeft kennelijk een moeilijke tijd en zal erg afhankelijk worden van het staatsfonds voor de afbouw van atoomcentrales waar zo veel over gepraat is. Dat zou pas positieve cashflow zijn! Maar als RWE het op eigen houtje moet doen, zoals de EU dat eigenlijk voorschrijft, dan krijgen ze het heel moeilijk. Jammer dat de NRC redacteuren die hem ondervroegen dat niet zagen.
Wat ze ook niet zagen was dat Terium, net al alle andere energie bobo’s, niets ziet in windparken die alleen met subsidie in leven kunnen worden gehouden en die de belastingbetaler in Duitsland en Nederland onmogelijk veel geld kosten. Hij ziet meer in een combinatie van zonne-energie en grote centrales, desnoods met bruinkool. Ook daar werd hij niet over doorgevraagd. Waar krijgen ze bij de NRC hun opleiding voor, vraag je je wel eens af.

[1] 24/5/14

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in bedrijfsleven, energie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.