Oude zeden.

Maasniel is tegenwoordig een wijk van Roermond maar het was vroeger een flinke zelfstandige gemeente, waar een reeks gehuchten en kerkdorpen toe hoorden. Landbouwdorpen allemaal. Een van die kerkdorpen was Leeuwen. U kunt dat plaatsje vinden als U per boot vanaf Roermond de Maas afzakt vanaf de Designer Outlet in de richting van Venlo. Oud dorpje, niet veel aan te zien, maar aardig. Vroeger woonde daar een bekende kunstenares Gisèle die ook nog een ingewikkelde achternaam had, die ik me niet meer herinner. Maar het was een leuk mens. Ze was bevriend met Joep Nicolas onze beroemde glasschilder, en heeft de fraaie gebrandschilderde ramen gemaakt in de Munsterkerk, die U zeker moet gaan bekijken als U eens in Roermond komt.
Gisèle kreeg verkering met de getrouwde burgemeester d’ Ailly van Amsterdam, die haar regelmatig op kwam zoeken. Hij liet zich dan pontificaal naar Roermond rijden door een dienstauto met chauffeur. Dat viel in een provincieplaats natuurlijk wel op en iedereen daar wist meteen van de hoed en van de rand. Toch is het buiten Roermond nog redelijk lang geheim gebleven, want de mensen mochten Gisèle en voelden niet de behoefte om haar en haar amant het leven moeilijk te maken. Maar uiteindelijk kwam het natuurlijk toch in de publiciteit en d’ Ailly zag zich gedwongen af te treden.
We kunnen ons dat tegenwoordig niet meer zo voorstellen, dat er zo ’n ophef wordt gemaakt van een typische privé aangelegenheid, maar in de vijftiger jaren van de vorige eeuw was zoiets een schandaal waar nog jaren op werd nagekauwd en ook een bewijs natuurlijk voor het onzedelijk gedrag van alles en iedereen die niet uit Limburg kwam.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in herinneringen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.