Martens, een echte Belg.

Oktober 2013 is Wilfried Martens overleden, de vader van het Belgische federalisme. Martens was een Vlaming van de Belgische soort, d.w.z. hij was nationalist maar geen fanaat en altijd bereid tot compromissen, die zijn zaak verder zouden kunnen helpen.
Hij was de bedenker van het Egmont Pact dat in 1978 het staatsrechtelijke begin vormde van de regionalisering van België en dat op verzet in eigen kring stuitte omdat het de federalisten niet ver genoeg ging.
Met het Egmont pact brak een periode van politieke instabiliteit aan waarin België tien kabinetten in tien jaar tijd versleet, waarvan negen onder leiding Van Martens. De staatshervormingen vonden in die periode hun beslag en de periode van economisch en culturele bloei van Vlaanderen zijn begin. In het Franstalig gebied was het de tijd van de Brusselse Rand, de Fouron en van José Happart.
Martens was in alle opzichten een man van zijn tijd. Hij begon zijn leven als vroom katholiek en met een huwelijk van dertig jaar. Hij was daarna tien jaar getrouwd met een vroegere assistente en daarna nog eens vijf jaar met een politieke bondgenote.
Hij was een leerling van de vader van Herman van Rompuy en Van Rompuy is op zijn beurt weer een leerling van Wilfried Martens geweest. Vriendschappen tussen families zijn in België van alle tijden.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in België. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.