Voetbal.

In de ingezonden brieven rubriek van De Volkskrant[1] stond een goed geschreven maar niet erg overtuigend stuk over de geschrapte bekerfinale Feyenoord-Ajax. De krantenlezer vond al die ophef over mogelijke rellen maar onzin, een door de media veroorzaakte hype.
Of zich daadwerkelijk rellen zouden hebben voorgedaan als de bekerfinale was doorgegaan zoals oorspronkelijk gepland, dat zullen we nu nooit meer weten. Maar dat de autoriteiten het risico niet wilden nemen en het publiek het wel gehad heeft met de ‘harde kern’ van de supporters van beide voetbalclubs is duidelijk. En trouwens ook met de kernen van ADO Den Haag, FC Utrecht en mogelijk nog een of twee andere eredivisieclubs. Met politiek draagvlak voor de genomen maatregelen zit het wel goed.
Maar zijn we er nu van af? Wat nu als er bij een van beide wedstrijden of bij allebei toch weer rellen ontstaan? Dat zou zo maar kunnen en dat is dan in elk geval geen media hype, al kun je als je wilt de media wel altijd overal de schuld van blijven geven. Vast staat dat het niet de media waren die in Hoek van Holland met de politie hebben gevochten en dat de veldslag bij Beverwijk wel degelijk door de supporters zelf was georganiseerd.
Het is ook een vergissing om te menen dat het supportersgeweld een verschijnsel van de laatste jaren is, al was de omvang ervan vroeger kleiner. De laatste keer dat ik met een van mijn kinderen naar een voetbalwedstrijd ben geweest was in 1975, toen ik het kind met geweld heb moeten beschermen. Wij woonden dertig jaar geleden aan de route van het Olympisch stadion naar Station Zuid en als Feyenoord weer eens verloren had moest je je kinderen bij de ramen weg houden. Alles wat in de ogen van de Feyenoord aanhang als leedvermaak kon worden uitgelegd kon je een steen door de ruiten kosten. En dan ging het maar over een groepje van nog geen honderd man, met dertig man politie te paard ernaast als begeleiding.
Als ik tegenwoordig lees over begeleid verlof van tbs patiënten dan moet ik denken aan Feyenoord supporters. Het is onmiskenbaar een vorm van groepscriminaliteit wat die supportersverenigingen kenmerkt en dat we er niets aan blijken te kunnen doen is een duidelijk teken dat de overheidsorganisatie in dit land te kort schiet.
Misschien komt het ook omdat Ajax en Feyenoord supporters tot in de hoogste kringen voorkomen en zij om die reden tot nu toe in Den Haag van geen hardere maatregelen willen weten. Ik zelf zou er geen probleem mee hebben als een verkeerd spreekkoor of een geweldsvoorval in het vak van de harde kern of zelfs buiten het stadion een maand hechtenis zou opleveren van iedereen die bij zo’n gelegenheid gearresteerd kan worden plus schadevergoeding en smartengeld voor wie er in het publiek getroffen wordt.

[1] van 21/4/’10

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in zo maar wat. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.