De laatste Belg.

Als iemand je vraagt wie vind je onaangenamer, Trump of Verhofstadt, sta je voor een moeilijke keus. Ik zou ze geen van beiden over de vloer willen hebben maar per slot van rekening zou ik toch voor Trump kiezen geloof ik als minder onaangenaam. Zijn Engels is minder beroerd dan dat van Verhofstadt en hij schreeuwt ook wat minder luid.
Verhofstadt is een van de mensen die een grondige reorganisatie van de EU blokkeren. Hij wil, geloof ik, dat alles zoveel mogelijk blijft als het is en helemaal onbegrijpelijk is dat van hem niet. België is een labiel land, dat gemakkelijk in drie delen uiteen zou kunnen vallen, met Brussel als depot van de EU, Vlaanderen als een van de meest belovende kleine staten van Europa, maar Wallonië als een niet levensvatbaar restant.
Verhofstadt is Brusselaar en Europeaan, een bruggenbouwer tussen het noorden en het zuiden.
Het is mijn overtuiging dat de uitbreiding van de EU tot 28 lidstaten een dodelijke vergissing is geweest en hetzelfde geldt voor de euro als gemeenschappelijke munt, te zwak voor Duitsland en veel te sterk voor een stel Balkanstaten. Die twee besluiten moeten op een of andere manier ongedaan worden gemaakt, zodat we weer vooruit kunnen.
We staan voor een probleem dat twee kanten heeft, die beide een gelijke hoeveelheid aandacht verdienen. We moeten zorgen dat er niet opnieuw tegenstellingen in Europa ontstaan die op den duur tot conflicten aanleiding zullen geven. En we moeten de unie in drie levensvatbare zones gaan verdelen die ieder hun eigen economie kunnen organiseren maar die elkaar wel blijven vasthouden.
Brussel kan bij een dergelijke verdeling heel wel het loodje leggen en Frankrijk zou voor de keuze staan om de tweede viool te spelen in de noordelijke zone of de eerste in de zuidelijke.
De oplossing ligt misschien in een dubbel lidmaatschap van Frankrijk. Tegelijk lid van de noordelijke en de zuidelijk zone. Het zou dan voor de hand liggen dat Frankrijk met Straatsburg het administratief en juridisch centrum zou worden van een EU nieuwe vorm. Vlaanderen en Luxemburg zouden een vaste plek krijgen in de noordelijke zone en wat we met Brussel moeten wordt dan een van de vragen. Misschien zou het zich met Wallonië het beste maar bij Frankrijk kunnen voegen. Daar zou een referendum over gehouden kunnen worden. Hoe dan ook, een rol voor Verhofstadt lijkt er daarna niet meer weggelegd.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in europa, zo maar wat. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s