Bezuinigingen.

Er was tijdens de laatste kabinetsperiode veel te doen over de bezuinigingen in het hoger onderwijs. De vrees leek te zijn dat door de hogere schulden die studenten moeten aangaan voor hun studie, er veel de brui aan zouden geven. Die gingen dan zonder studie een baan zoeken.
Dat er minder mensen gaan studeren lijkt me op zich niet zo erg. Veel komen na hun afstuderen terecht in banen waar ze aan die studie weinig hebben en de meesten studeren ook niet voor hun plezier, maar om later een hoger salaris te kunnen verdienen. Meer en betere HBO opleidingen die duidelijker gericht zijn op wat een mens later in zijn beroep nodig heeft, zou veel studenten beter passen dan een academische studie. Als ze dan later in hun baan beter presteren zal het met die salarissen ook wel meevallen, zou je denken. En als het helpen kan noemen we toch gewoon voortaan de HBO ook universiteit!.
Om die reden zou ik, als ik bezuinigingen in het hoger onderwijs moest doorvoeren, kiezen voor het afschaffen van een of meer studierichtingen die relatief de minste toegevoegde waarde hebben in sociaal en wetenschappelijk opzicht. Niet dus voor het afschaffen van papyrologie of Assyrisch. Dat zijn beide vakken die een leemte zouden achterlaten, die niet snel kan worden opgevuld.
Maar bijvoorbeeld sociologie en alle aanverwante agogische en bestuurskundige vakken. Dat betekent niet dat er geen geleerde of bekwame sociologen zouden zijn. Ik noem Herman Vuijsje als een auteur voor wie ik respect heb. Ook Marcel van Dam, met wie ik het zelden eens ben, houd ik voor een talentvol persoon. Maar mijn punt is dat geen socioloog die iets presteert dat doet dank zij zijn opleiding. Hadden mensen als Norbert Elias of J.A.A. van Doorn geschiedenis, rechten, economie of een ander zinnig vak gestudeerd, dan zouden ze over dezelfde onderwerpen met even veel kennis en gezag kunnen schrijven, minus veel overbodige ballast en een jargon dat de productie van veel sociologen zo bederft.
Ik heb wel eens persoonlijke berichten van sociologen gehad die vonden dat ik hun vak vaak door de modder haalde. Zo heel nu en dan is er een die openlijk op de site die discussie aangaat. De man in kwestie vond dat ik de sociologie deels ten onrechte wetenschappelijke status ontzegde want de kwantitatieve sociologie hanteerde wel degelijk de criteria van Karl Popper. Maar na mijn reactie op deze uitspraak werd het weer stil.
Kennelijk wil men of kan men geen voorbeelden geven van maatschappelijke problemen die met behulp van de agogische wetenschappen tot een oplossing zijn gebracht of zelfs maar helder in kaart gebracht. Er is geen andere wetenschap die ik ken waar de studenten zulke uitgebreide boekenlijsten krijgen voorgeschoteld, die zo massaal genegeerd worden, zonder dat dit een merkbaar verschil maakt voor te behalen examens.
In het demissionaire kabinet hebben we een minister, die van het Hubrecht Instituut in Utrecht afkomstig is, een van de beste wetenschappelijke instituten die we in Nederland hebben. Zo’n man moet toch kunnen beoordelen of sociologie wetenschappelijk onzin is of niet, denk je dan. Die moet de andere ministers in het kabinet toch kunnen overtuigen dat sociologie wetenschappelijk van onwaarde is, zoals zijn collega hoogleraar Feynman in de VS dat zo helder uiteen heeft gezet. Daar hadden we toch het drama van de Tilburgse hoogleraar Stapel en zijn Nijmeegse collega Roos Vonk niet voor nodig gehad!
Maar Plasterk is intussen meer politicus dan wetenschapper en waagt zich niet aan zoiets, kennelijk. Dus sukkelen we door en spenderen erg veel geld en energie aan opleidingen waar niemand iets aan heeft en die de studenten weg houden van vakken die wel maatschappelijke en wetenschappelijke relevantie hebben.
Dat het allemaal zoveel kost en er flink door bezuinigd zou kunnen worden is eigenlijk bijkomstig. Erger is dat het in stand houden van die onzin het respect voor de wetenschap aantast.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in onderwijs, wetenschap en filosofie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.