Afrika, een miserabel continent.

Herinnert U zich Ian Smith, de premier van Rhodesië in de tijd dat het land nog door blanken werd geregeerd? Tien jaar geleden, op 20/11/2007 kwam het bericht dat hij was overleden en veel aandacht werd er toen en erna niet meer aan hem besteed.
Van Ian Smith heeft de politieke publiciteit ons altijd een beeld voorgehouden dat ver af staat van de werkelijkheid. Het rare daarbij is dat er controleerbaar voldoende gegevens in omloop waren om te kunnen zien dat dit beeld niet kloppen kon. Toch werd hij in de Europese en Amerikaanse pers afgeschilderd als een kolonialist en onderdrukker die de Zimbabwianen uitbuitte ten bate van een kleine klasse van vreemde overheersers. Zijn tegenstanders Mugabe en de intussen weer vergeten Nkomo werden afgeschilderd als verzetshelden. Zij zouden het onderdrukte land bevrijd hebben van Smith en zijn kliek. Ook in 2007, bij zijn overlijden, werd dat beeld weer, wat voorzichtiger en minder fel dan vroeger, neergezet in de westerse media.
Smith is niet door de “verzetshelden” maar door de Britten gedwongen om op te stappen. Mugabe en Nkomo hadden ondanks alle hulp die ze uit het Oostblok hebben gekregen geen kans tegen de twintig duizend blanke kolonialisten. De boycot van de Verenigde Naties heeft Rhodesië wel wat last bezorgd, maar die was niet doorslaggevend, omdat Zuid Afrika zich er weinig van aantrok. Veel mensen in de rest van de wereld, waaronder ikzelf, waren evenmin overtuigd van het ethische gehalte van de boycot en hielpen Rhodesië, waar ze konden, om die te ontduiken. Mugabe heeft met Britse hulp eerst Nkomo uitgeschakeld en daarna de blanke boeren van hun land beroofd. Hij heeft Zimbabwe naar de Filistijnen geholpen, precies zoals Smith had voorspeld dat het zou gebeuren.
Dat ook de zwarte Afrikanen het in Zuid Rhodesië beter hadden tijdens het bewind van Ian Smith dan onder Mugabe in Zimbabwe, kan eigenlijk niemand ontkennen. Zelfs het argument dat ze nu dan tenminste baas in eigen huis zijn gaat niet op. Mugabe is er de baas met zijn gangsters. Eerlijke verkiezingen worden er onder zijn bewind niet gehouden. De reden waarom de internationale politiek bleef volhouden dat de strijd van Mugabe tegen Ian Smith een strijd was van het goede tegen het kwade is gelegen in het valse beeld dat men nog steeds heeft van het kolonialisme en van democratie in Zuidelijk Afrika.
Van democratie denken veel mensen dat die overal aanwezig is waar een dictator uit de etnische meerderheid het in een land voor het zeggen heeft. Van kolonialisme vinden ze dat dit het ergste is dat de Afrikaanse volkeren is overkomen. Dat is allebei niet waar. De epidemieën zoals van aids en ebola, de vernietiging van de infrastructuur, het endemische geweld en de corruptie van de inheemse regimes zijn voor de meeste Afrikanen erger dan het kolonialisme. Een oplossing waarbij de koloniale landen langzamer tot onafhankelijkheid zouden zijn gebracht en one man one vote aan het einde van die ontwikkeling had gestaan in plaats van aan het begin, was beter geweest, zeker ook voor de zwarte Afrikanen.
De etnische minderheden in landen als Zimbabwe en Angola zijn er bekaaid vanaf gekomen. Ik denk dat de blanke minderheid in Zuid Afrika per saldo blij mag zijn met het vreedzame verdwijnen van de apartheid, want dat die niet deugde was ook fatsoenlijke Afrikaanders wel duidelijk, maar ook daar is het nu allesbehalve rozengeur en maneschijn. Ook het beeld dat van dat land geschilderd wordt deugt niet erg. Het ANC is wel beter dan de ZANU van Mugabe, maar niet erg veel beter.
Een bewind gericht op educatie en economische ontwikkeling onder leiding van internationale commissies en onder toezicht van de VN, was de betere oplossing geweest voor Afrika. Nelson Mandela, Julius Nyerere en Kenneth Kaunda zijn eigenlijke de enige fatsoenlijke zwart-Afrikaanse leiders geweest die we hebben meegemaakt. Voor de rest waren en zijn het boeven. Ik ga met U de rij van de grootste boeven even langs.
José Eduardo dos Santos is al 37 jaar president van Angola. Zijn vermogen wordt op $ 20 miljard geschat. De productie van grondstoffen is tijdens zijn regering sterk gegroeid maar het inkomen per hoofd is gedaald. Eén op de drie volwassenen is analfabeet, veel mensen leven zonder stroom of schoon water. In de ontwikkelingsindex van de VN staat Angola op de 148e plaats van de 187 onderzochte landen.
Teodoro Obiang Nguema Mbasogo is al 37 jaar president van Equatoriaal-Guinea. Zijn vermogen wordt geschat op $ 600 miljoen. Hij is in 1979 aan de macht gekomen door een militaire putsch tegen zijn oom Francisco Macias Nguema. Na de putsch liet hij zijn oom vermoorden. Hij voerde vervolgens “democratische verkiezingen” in. De laatste keer werd hij met 95,4% van de stemmen herkozen. Zijn partij heeft 99 van de 100 zetels in het Huis van Afgevaardigden en 74 van de 75 zetels in de Senaat. Met 700.000 inwoners is Equatoriaal-Guinea een van de kleinste landen van Afrika. Het heeft dezelfde olieproductie per hoofd van de bevolking als Qatar. Ondanks al die olie leven de mensen in dat land in bittere armoede. Op de Human Development Index staat Guinee op plaats 136 van de 187.
Uhuru Kenyatta is drie jaar geleden benoemd als de vierde president van Kenia. Zijn vermogen wordt geschat op $ 500 miljoen. Hij is de zoon van Jomo Kenyatta, de eerste staatschef na de onafhankelijkheid. Hij bezit reeksen landerijen en ondernemingen, zoals de Commercial Bank, de Heritage hotels, de mediafirma Mediamax en het grootste melkbedrijf van Oost-Afrika, de Brookside.
Paul Biya is sinds 34 jaar president van Kameroen Zijn vermogen wordt geschat op $ 200 miljoen. Kameroen is er een goed voorbeeld van hoe in Afrika macht en rijkdom onderling verwisselbaar zijn. De rijken zijn in Kameroen niet de ondernemers, maar de gunstelingen van het regime. Een corrupter land dan Kameroen is moeilijk denkbaar. De regering is een farce. Er vinden praktisch geen kabinetszittingen plaats. De president doet het allemaal zelf met behulp van een informeel systeem van vriendjes. Ministers, gouverneurs en burgemeesters horen hun benoeming of ontslag op hetzelfde moment als de burgers – via de staatstelevisie.
Het grootste deel van de tijd zit hij in een luxe hotel in Genève. Toen hij met zijn hofhouding en zijn familie in het Franse La Baule op vakantie ging, huurde hij 43 suites af voor € 800.000,-
Even rijk als Biya is Koning Mswati III van Swaziland. Ook zijn vermogen wordt geschat $ 200 miljoen. Hij is al 31 jaar koning en daarmee de laatste absolutistische erfelijke vorst van Afrika. Hij bezit 25% van alle mijnen in het land. Terwijl zijn uitgaven $ 61 miljoen per jaar bedragen, leeft de helft van de onderdanen van Mswati van minder dan $ 30 in de maand.
In Tsjaad heerst Idris Deby. Zijn vermogen zou $ 50 miljoen bedragen. Tsjaad geldt in de onrustige regio als verhoudingsgewijs stabiel. Deby blijft ondanks al zijn mensenrechtenschendingen al zes en twintig jaar aan de macht.
Mugabe heerst sinds 36 jaar over Zimbabwe en heeft het land geruïneerd. Hoe groot zijn vermogen is weten we niet, maar het doet er ook niet toe. Hij behandelt het land als zijn privé eigendom. Van het een na rijkste land van zwart Afrika is het nu poel van armoede en ellende geworden, behalve dan voor Mugabe en zijn naaste omgeving.
Zuma in Zuid Afrika is iemand van hetzelfde kaliber, maar die krijgt ook binnen het ANC niet dezelfde vrije hand als Mugabe in Zimbabwe.
Voor heel Afrika en ook voor Arabië geldt dat het veel beter door het Westen geregeerd zou kunnen worden. Dat wij daar geen zin in hebben en ze liever aan hun lot overlaten is duidelijk. Maar als het echt goed voor hadden met die mensen daar zouden we het wel doen. Zich zelf regeren kunnen ze niet en het is geen toeval dat er zoveel boeven in Afrika aan de touwtjes trekken.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in afrika, geld en economie, onzin. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.