Robert Mugabe

In 1980 werd Zimbabwe een erkende republiek binnen het Britse Gemene Best. Robert Mugabe, de criminele voorzitter van ZANU-PF, werd premier. Volgens de afgesproken regeling mochten de blanken 20 zetels houden, wat nog best veel was, aangezien de verkiezingen nu langs etnische lijnen werden georganiseerd en de blanken maar een kleine minderheid vormden in Zimbabwe.
Die 20 zetels gingen naar de partij van de vroegere regeringsleider Ian Smith, die ook zelf parlementariër werd. In 1987 verviel deze regeling en werd Smith eruit gebonjourd. Toegegeven moet overigens worden dat Smith niet slechter werd behandeld dan de voormalige vrienden van Mugabe. Niemand kwam er onder Mugabe erg goed van af.
Smith liet zich niet intimideren en gaf na zijn verbanning uit het parlement nog regelmatig interviews aan de internationale pers. Hij liet daarin blijken van zijn afkeer van de roversmethoden van Mugabe, met name over diens landverdeling politiek, die niet aan de gewone mensen maar aan de partijgenoten van Mugabe ten goede kwam. Op 20 november 2007 overleed Ian Smith in Zuid-Afrika na al een tijd ziek te zijn geweest, een moedig en bekwaam man, die voor Rhodesië/Zimbabwe als regeringsleider beter gepresteerd heeft dan Nkomo en Mugabe en ten onrechte door de Britten en de internationale gemeenschap uit zijn positie werd verdreven. Dat gebeurde in naam van een democratie die er niet kwam en ging ten koste van een rechtsstaat waar men in Zuidelijk Afrika niet zuinig genoeg op had kunnen zijn.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in afrika, geschiedenis. Bookmark de permalink .

Een reactie op Robert Mugabe

  1. Jan Govaert zegt:

    Ik las dat de laatste twintig jaar meer dan 2 miljoen blanken Z-A verlaten hebben.
    Ik vrees dat het met Zuma en het ANC weleens dezelfde kant kan opgaan zoals met Mugabe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.