Fout en goed in de oorlog.

Iedereen kent het verschil tussen goed en kwaad, zei Chris van der Heijden. Ook zijn vader, bedoelde hij, die NSB’er was en lid van de Waffen SS. Er zijn alleen mensen die anderen er van verdenken dat verschil niet te kennen. Als zo iemand beschouwde hij Jolande Withuis.
Withuis schreef in de Volkskrant[1] dat het verschil tussen goed en fout in de oorlog veel helderder was dan mensen als Van der Heijden later beweerden. Dat er tegenwoordig zulke genuanceerde opvattingen over bestaan komt alleen omdat de mensen met dit soort opvattingen de oorlog niet hebben meegemaakt. De oorlog dwong tot keuzes en de mensen maakten ze ook. In Duitsland kon zo’n keuze misschien problemen opleveren, maar in Nederland meestal niet. Je was voor of tegen de vijand en het verschil zat verder in wat je deed om aan die keuze uiting te geven. Was je SS’er of NSB’er dan was je flink fout en zat je in het verzet dan was je goed. Veel mensen kozen wel maar hielden zich verder rustig en bleven buiten schot.
Ik kan me voorstellen dat een SS’er die naar het Oostfront geweest is zichzelf een flinker mens vindt dan een NSB’er die van achter zijn kachel zijn medeburgers aangaf bij de Duitsers. Toch waren beiden in objectieve zin fout. En NSB’er die zich verder gedeisd hield of die, zoals Aantjes, nooit een duidelijke verradersrol gespeeld heeft, kun je na verloop van tijd zijn verleden vergeven, vooral als hij er meteen en rond vooruit komt. Maar fout is fout en goed is goed. Daar hoort de discussie niet over te gaan en zo stelt Van der Heijden het wel en zijn aanval op Withuis sloeg echt nergens op.

[1] op 29 september 2012

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geschiedenis, Nederland, oorlog. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.