Problemen met het vrije verkeer en de euro.

Dat de Engelsen het vrije verkeer van personen binnen de EU niet langer konden aanvaarden vind ik wel begrijpelijk. Het waren niet zozeer de immigranten uit andere EU landen waar ze in Londen bezwaar tegen hadden, maar tegen al die mensen uit de hele wereld die per boot of per kanaaltunnel, maar in elk geval via andere EU landen, Engeland binnen kwamen. Nederland heeft twee miljoen van dit soort immigranten, maar alleen in Londen zijn het er al 3.2 miljoen en in heel Groot Brittannië leven nu 8,7 miljoen mensen die in het buitenland geboren zijn. Daar tellen we tweede en derde generatie vreemdelingen dus nog niet eens bij. Dat ze het in de UK er voor over hadden uit de EU te stappen valt daarom te begrijpen, maar dat de EU dat zomaar heeft laten gebeuren eigenlijk niet. Met name de noordelijke Europese landen hadden beter de EU in drie delen uiteen kunnen laten vallen als dat de Engelsen binnen boord zou hebben gehouden.
Duitsland zou ook de zuidelijke en oostelijke lidstaten van de EU hebben geholpen door de Unie in drie delen te splitsen met elk een eigen economisch tempo en een eigen muntsoort. Dat hier zelfs niet aan gedacht werd in Berlijn heeft zeker te maken met het probleem dat we dan met Frankrijk zouden krijgen en in mindere mate met België. Natuurlijk is het ook voor Frankrijk beter om een eersterangs mogendheid te zijn in het zuiden van Europa dan tweederangs in het noorden. Maar in Frankrijk zelf wordt daar anders over gedacht. Daar ziet men zich zelf, in tandem met Duitsland, nog steeds als de overheersende mogendheid op het vaste land. Dat het nu niet alleen economisch maar ook politiek Duitsland is dat de lakens uitdeelt wil men niet tot zich door laten dringen.
Duitsland heeft een lange geschiedenis met Frankrijk en wil dat land kost wat kost onder zijn vleugels houden. Maar het zou voor iedereen beter zijn als ze op dat punt van het verleden afscheid konden nemen en de bondgenootschappen in Europa op hun tegenwoordige en toekomstige merites konden bekijken.
Daaruit zouden ze dan kunnen concluderen dat Frankrijk beter af zou zijn als ze weer van tijd tot tijd hun munt konden devalueren en weer terug zouden kunnen schakelen naar het mediterrane tempo dat het land zo veel beter ligt. Wir schaffen es, zei Merkel. Jawel, maar in het zuiden eigenlijk alleen als het niet te veel inspanning kost

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in België, Duitsland, Engeland, europa, Frankrijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.