De toestand in Europa.

Inwoners perc. Oppervl. perc. BNP
Duitsland 80.723 15,7% 357,0 8,0% 3.979,0
Frankrijk 66.836 13,0% 643,8 14,4% 2.699,0
Italië 62.008 12,0% 301,3 6,7% 2.221,0
Nederland 17.017 3,3% 41,5 0,9% 870,8
Spanje 48.563 9,4% 505,4 11,3% 1.690,0
V.K. 64.712 12,6% 244,4 5,5% 2.806,0

Duitsland heeft 81.000 inwoners en een bnp van vier biljoen euro. Frankrijk 67.000 inwoners en een BNP van 2.7 biljoen. De economie in Duitsland groeit harder, de kwaliteit van de producten is er beter en het land wordt als de vertegenwoordiger van Europa gezien in de rest van de wereld.
Het Verenigd Koninkrijk is met 65.000 inwoners en een BNP van 2.8 biljoen vergelijkbaar met Frankrijk en de rest is economisch en politiek een stuk kleiner.
Duitsland steekt er ook bij de Europese groten in alle opzichten boven uit. Laten we in Europa de zaken voortmodderen na de Brexit, dan kan het niet anders of Duitsland wordt daar de overheersende macht, Frankrijk speelt in toenemende mate een tweede viool en de rest loopt met de groten mee. Zouden we Engeland in Europa kunnen houden en de EU in drie zones kunnen verdelen, zou de samenwerking tussen die zones goed georganiseerd worden, dan zou dat niet alleen voor Europa maar voor de wereldeconomie een zegen zijn.
Het zuiden zou zijn munt moeten devalueren tegenover het noorden en daar een fikse economisch impuls van krijgen. Het noorden zou zich gedwongen zien sneller en diepgaander te automatiseren dan nu het geval is en de Balkan zou een soort Europees ontwikkelingsgebied worden waar meer aandacht aan gegeven kan worden.
In Brussel is al jaren alle energie gericht op de interne organisatie en komen de problemen van dit continent nauwelijks nog aan de orde. Men heeft daar geen ideeën over de beteugeling van de immigratie, over hulp aan de ontwikkeling in Afrika en andere achtergebleven gebieden en men ziet met name niet in dat het Verenigd Koninkrijk als trait d’union met de VS een onmisbare schakel is in het westerse bondgenootschap.
Het wordt hoog tijd dat de EU grondig wordt gereorganiseerd en het is nodig dat we het VK weer terughalen in Europa. Duitsland en alle andere noordelijke landen zouden zich daarvoor in moeten zetten en de andere problemen die er spelen zouden wat meer op de achtergrond horen te blijven. De toekomst van Europa is prioriteit nummer één. We staan nu op een draaipunt en lijken dat zelf niet te beseffen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, Engeland, europa, Frankrijk. Bookmark de permalink .

2 reacties op De toestand in Europa.

  1. Jan Govaert zegt:

    De conservatieven hebben twee cruciale blunders gemaakt. Eerst David Cameron met zijn referendum over de Brexit en het onderschatten van een latent anti-Europa gevoel bij de Britten.
    En twee Theresa May die vervroegde verkiezingen uitroept terwijl de Brexithype stilaan verdwenen was en Corbyn die politiek praktisch dood was terug springlevend liet floreren op de sociale items.
    Wat Frankrijk betreft, Francois Fillon zei in 2005 dat Frankrijk al 15 jaar failliet was wat overeenkomt met de start van de tweede ambstperiode van Mitterrand.
    Frankrijk moet nu gaan bedelen bij Merkel wat de as Parijs-Berlijn een ongelijkwaardige inhoud geeft. De Britten moeten deze as nu met lede ogen aanzien. Daarom ben ik van mening dat de as Londen-Berlijn na de oorlog meer aangewezen zou geweest zijn maar het klimaat was daar toen niet klaar voor. Maar had dit plaatsgevonden dan hadden we nu een ander Europa. Het is maar een bedenking die ik mij maak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.