Bijbels en miezerige mannetjes.

In de Volkskrant van 14/12/13 stond een aanval op de vorige Kamervoorzitter, Van Miltenburg. Als burger en krantenlezer merk je daar weinig van maar de Kamerleden en fractievoorzitters schenen niet over haar te spreken te zijn. Dan gaat het om dingen die ze afhamert of die ze juist laat passeren, zoals Wilders die een fractievoorzitter een klein zielig en miezerig mannetje schijnt te heb genoemd. Persoonlijk vond ik het in casu een juiste typering. Bij die woorden zie ik meteen een voormalige burgemeester van Wageningen en wethouder van Leiden voor me, die tegenwoordig fractievoorzitter is van D’66. Ik vind dat je iemand klein, zielig en miezerig mag noemen als dat een juiste typering inhoudt, net als je van mij ‘doe eens normaal’ mag zeggen tegen een collega politicus als die zich niet aan gemaakte afspraken heeft gehouden. Dat zijn geen scheldwoorden, het is normaal taalgebruik en Kamerleden hoeven van mij elkaar niet in Nederlands van de negentiende eeuw aan te spreken.
De krant had ook bezwaren tegen de opmerkingen van Wilders over de aanwezigheid van een koran naast de bijbel op het tafeltje van de voorzitter en voor de bereidwilligheid waarmee Van Miltenburg het moslimboek op zijn verzoek had laten verwijderen. Intussen zijn ze allebei uit de Kamer verdwenen.
Dat de Bijbel onderdeel was van het gereedschap van de Kamervoorzitter komt omdat er in haar handen van tijd tot tijd een eed moest worden afgelegd, bijvoorbeeld bij aantreden van nieuwe Kamerleden. Zo’n Kamerlid mag dan kiezen om de eed af te leggen of de belofte. Wie niets heeft met een bijbel die spreekt dan de belofte uit en een koran is daar niet voor nodig en een bijbel eigenlijk ook niet. Maar die bijbel was nu eenmaal traditie. De koran is dat ook maar niet hier.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geloof, onzin, politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.