Marokkanen in het nieuws.

We schreven 2003, het was veertien jaar geleden en we hadden net drie nieuwsberichten gehad over Marokkanen. Het laatste en prettigste bericht betrof een Marokkaanse moeder met drie volwassen succesvolle dochters. Die werden een beetje moe van al die integratiediscussies. Ze deden het zelf goed vonden de dochters en voor hun vader en moeder gold dat ook. Kijk waar ze vandaan kwamen en wat ze met z’n allen intussen hadden bereikt! Er moest meer naar de succes stories worden gekeken, meenden ze, in plaats van steeds weer naar die zielige onderdrukte vrouwen en die criminele jongeren. Daar zit wel wat in, dacht ik toen.

Een vreselijk bericht was dat over de vijf Noord Afrikaanse jongeren in dienst van Dirk van den Broek die een mogelijke winkeldievegge hadden mishandeld met haar dood als gevolg.

Het derde en domste bericht betrof de onderwijsinspectie, die net had geconstateerd dat er met islamitische scholen niets loos was. Men had geconstateerd dat er bij de godsdienstlessen geen ongerechtigheden plaats vonden, alsof Nederlandse inspecteurs die geen Arabisch spreken dat kunnen constateren. Het ging om Koranlessen waar ze, als er wel ongerechtigheden zouden plaats vinden, niets van hadden kunnen verstaan.
In het Nederlands gevaarlijke uitspraken doen waar onderwijsinspecteurs bij zijn, zo dom zijn Marokkanen niet.

Die drie meisjes van dat eerste bericht hadden wel een punt met hun klacht. Criminele jongeren vallen op en bezorgen andere mensen veel meer overlast dan in verhouding tot hun aantal verwacht kan worden. Het is best mogelijk dat niet meer dan bijvoorbeeld vijftien procent van de Marokkaanse jongeren regulier crimineel is en dat de meerderheid bestaat uit oppassende burgers. Toch waagde ik ook toen al te betwijfelen of de cijfers werkelijk zo veel gunstiger lagen dan de meeste mensen dachten. Intussen is ook wel gebleken van niet.
Maar goed, in dat zelfde gesprek met de succesmeisjes kwam eruit dat meer dan zeventig procent van de vrouwen zich schikt in het oude rolpatroon, en dat ook wel gemakkelijk vindt. Zes en twintig procent van de Marokkaanse meisjes werkt, dat maakt de geïnterviewden toch tot uitzonderingen. Ook op het succespunt valt het dus tegen.
Hoe dan ook, stel dat de meerderheid van de Marokkanen goed geïntegreerd is, werk heeft en positief staat tegenover hun Nederlandse omgeving, dan zou het op hun weg liggen om wat te doen aan de criminele elementen in de eigen omgeving. Waarom horen we nooit van een imam die optreedt tegen potenrammers of die ingrijpt als schoolklassen antisemitische leuzen roepen? Waarom doen die goedwillende Marokkanen dan met zijn allen niets of niets waarneembaars? Waarom lopen er wel tienduizenden Marokkanen mee in akelige optochten die steun betuigen aan moordaanslagen en andere misdrijven, zonder dat er van wege de goedwillende Marokkanen iets tegenover wordt gesteld?

Natuurlijk, er zijn in de Marokkaanse wijken genoeg aardige en ethische mensen, die zijn er overal. Maar of dat werkelijk kan betekenen dat de Marokkaanse cultuur deugt, dat waag ik te betwijfelen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in allochtonen, geweld, Nederland. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s