Het Midden Oosten.

Anthony Pagden is hoogleraar aan de Universiteit van Californië in Los Angeles. Hij doceert Political Science and History, iets wat Frank Ankersmit vroeger deed in Groningen.
Hij schreef onder meer Worlds at War[1], een boek dat in 2008 uitkwam en waar hij de bronzen medaille van het Washington Institute for Near East Policy voor heeft gekregen.
De bronzen medaille, niet de gouden, want het bevat wel veel informatie over het Midden Oosten maar weinig nieuws over dat onderwerp. Het telt 17 bladzijden bibliografie en dat lijkt allemaal te zijn gelezen. Wat hij zelf produceerde was 538 bladzijden tekst met veel kennis en betrekkelijk weinig verhelderend inzicht.
Het gaat over een 2500 jaar durende strijd tussen het westen en het oosten van de wereld. Het begint met Herodotus en eindigt met de controverses uit de een en twintigste eeuw tussen de VS en Europa en de islam. Het verband tussen de Perzische oorlogen en de inval van de Amerikanen in Irak wordt er niet in duidelijk gemaakt, evenmin als de reden waarom geweld nu al sinds mensenheugenis de politiek in het Midden Oosten beheerst. Men zou daar zonder hulp van het westen niet kunnen overleven en ook de burgeroorlogen en opstanden, die er nog steeds aan de orde van de dag zijn, worden met hulp van het westen of van Moskou beslist in de ene of de andere richting.
Waarom men zich in die regio met andere landen dan Israël bemoeit, wordt uit het boek niet duidelijk. Vanwege de olie denkt men in Arabië en zo denkt men ook wel in Europese regeringskringen. Maar de Arabieren moeten hun olie kwijt om te kunnen leven en die kunnen ze ook wel verkopen zonder onze hulp. Waarom wij aan de Egyptenaren, Libiërs en Syriërs wapens leveren waarmee ze hun landgenoten dood schieten, is een raadsel, vooral omdat we tegenwoordig niet meer uitgespeeld kunnen worden tegen het Oostblok. Pagden heeft het daar niet over. Maar alle eerdere conflicten tussen islam en christendom komen wel langs. Als naslagwerk is het boek in dat opzicht wel bruikbaar. Maar wat we met de moslims moeten en waarom hun godsdienst onder de bescherming van de verdragen voor de bescherming van de mensenrechten valt, iets waar veel mensen toch nieuwsgierig naar zijn, dat komt niet langs.

[1] Worlds at War: The 2,500 year Struggle between East and West 2008, Amazon

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in allochtonen, geschiedenis, Midden Oosten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.