Trump en Van Rey.

Aan het besluit van president Trump om transgenders te gaan weren in de Amerikaanse strijdkrachten zitten twee aspecten: het discriminatieaspect en de manier waarop hij zijn voornemen wereldkundig maakte. En misschien nog een derde aspect waar ik zo dadelijk op terug kom.
Trumps voorganger Obama had het verbod op transgenders opgeheven. Het gevolg was dat mensen van de gelegenheid gebruik wilden gaan maken om de dure operaties die met een verandering van sekse samenhangen nu door de strijdkrachten te laten betalen, d.w.z. door de belastingbetaler.
Secretary of Defense Jim Mattis had al aangekondigd dat hij het eerdere besluit om het beleid te veranderen onder review had en dat daar wat tijd mee gemoeid zou zijn, dus nodig was al die opwinding niet.
Trump vond het allemaal kennelijk niet kunnen en stuurde een tweet de wereld in over de aangelegenheid. Terecht vond de chef van staven dat dit niet de manier was om met hem en zijn strijdkrachten om te gaan. Voor dit soort beleidsveranderingen bestaan vaste procedures en hij liet de betrokkenen weten dat er niets zou veranderen in het bestaande beleid totdat die procedures zouden zijn doorlopen.
Maar nu wil het feit dat het bestaande beleid inhoudt dat het eerdere besluit van Obama nog bestudeerd wordt en dat er op het ogenblik dus nog steeds geen transgenders (openlijk )worden toegelaten. Voor beleidswijzigingen neemt men bij het Pentagon meestal een half jaar en het besluit van Obama is intussen meer dan een half jaar oud, want zo lang zit Trump er al. Waarschijnlijk hangt hier ook de timing van Trumps besluit mee samen en de vraag is nu, of de chef staf alsnog de Obamawijziging gaat doorvoeren, terwijl de nieuwe president en opperbevelhebber van de strijdkrachten intussen heeft besloten om van het nieuwe beleid af te zien. Dat is dus het derde aspect van de zaak.
Ik kan niet helemaal beoordelen of de manier waarop het leger haar reactie in deze zaak in de publiciteit heeft gebracht aan alle normen voldoet. Ik denk dat ik in de plaats van de chef staf geweigerd had om in de openbaarheid te reageren. Hier lag, denk ik, uitsluitend een taak voor de minister van defensie, maar zeker weten doe ik dat niet.
Persoonlijk vind ik dat de media in de VS en hier in Europa voorzichtiger zouden zijn in hun reacties op een president waar ze zoveel instinctieve bezwaren tegen hebben. Terwijl als regel een president iemand is die de spontane sympathie van een meerderheid van de bevolking oproept, is met Trump het omgekeerde het geval.
Wij hebben op Nederlandse schaal een paar jaar geleden iets dergelijks gehad met de Roermondse politicus Van Rey. Dat is ook zo iemand die spontaan weerstand wekt.
Als zo iemand iets controversieels doet valt iedereen daar met veel lawaai overheen en dat heeft altijd de meest ongelukkige gevolgen. In de zaak van Rey was dat de burgemeester van Meerssen, Ricardo Offermans, die aangeklaagd werd voor corruptie en medeplegen van een schending van geheimhouding, omdat hij een telefoontje kreeg van Van Rey met info over de burgemeestersbenoeming in Roermond. Voor die schending geheimhouding is hij tot een taakstraf veroordeeld, terwijl hij niets anders gedaan had dan Van Rey een paar minuten aanhoren op de telefoon. Dat kostte hem niet alleen die taakstraf maar ook het burgemeesterschap van Roermond en dat van Meerssen, een volledig disproportioneel gevolg.
Als een journalist zo iets te weten komt mag hij er natuurlijk over publiceren maar hij heeft dan wel de verplichting om een bijna geheel onschuldig slachtoffer, als Offermans hier was, in bescherming te nemen en de zaak niet te ver op te blazen. Het tegendeel is hier gebeurd en dat is betreurenswaardig.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, ethiek, Nederland. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.