Je moet de gewone mensen niet negeren

Wilders veroordeelt criminele moslims en vindt dat ze naar hun landen van herkomst moeten worden teruggestuurd. Daaraan staan wetten in de weg en bindende verdragen. Maar wat er onethisch aan zou zijn, dat zie ik niet. Dat het niet kan, dat terugsturen, is het gevolg van een bureaucratisch tekort. Het is in strijd met formele regels en ook aan gebrek aan medewerking van de thuislanden maar niet in strijd met de beginselen van de rechtsstaat. Niemand kan op ethische gronden volhouden dat we hier aan geïmporteerde criminelen met een buitenlandse nationaliteit of aan hun criminele kinderen en kleinkinderen onderdak zouden moeten blijven verschaffen. De rechtsstaat gaat niet over bureaucratische regels, die gaat over het recht. En aan de rechtsstaat doet de overheid zelf meer afbreuk dan Wilders. Men wil de aanhang van Wilders van een volwaardige participatie in onze democratie uitsluiten. Maar de democratie hoort juist ook de rechten en de opvattingen van minderheden te respecteren, ook die van Wilders en zijn aanhang. Dat is pas anders als die opvattingen gewelddadig of anderszins crimineel zouden zijn.
De democratie impliceert dat er niet tegen de wil van de meerderheid in geregeerd wordt. Het is de stelling van Wilders dat de groepering die leiding geeft aan de Nederlandse overheid het contact met de bevolking heeft verloren en dat zij nu tegen de wil van de meerderheid in regeert. Verkiezingsuitslagen en opiniepeilingen wijzen in die richting. Of dat nu ook gaat gebeuren moet nog blijken, maar dat democratie het recht impliceert ‘to kick the bastards out’, is een oud en beproefd Engels adagium. Dat betekent dat het uit de macht verwijderen van traditionele partijen of politieke stromingen het democratisch prerogatief bij uitstek is. De Britten weten wat ze zeggen, zij hebben de parlementaire democratie uitgevonden. Een aanval op het bestel is niet ondemocratisch, integendeel, het is de toets of democratie werkt of niet.
Het minimaliseren van PvdA en CDA moet worden toegejuicht, het is alleen jammer dat partijen als GroenLinks en het nietszeggende D66 er voor in de plaats lijken te komen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in maatschappelijk, overheid, politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.