Hitler was links.

Er zijn maar weinig mensen die voor de oorlog rechts waren, in de zin van conservatief, en tegelijkertijd ook aanhangers van Hitler. Het is duidelijk dat mensen als Lucardie de opvattingen van Hitler nooit serieus hebben bestudeerd, net zo min als die van Janmaat. Zij gaan af op wat er in de publieke opinie over beiden wordt gedacht en dat is niet zo veel.
De afschuw voor Hitler is heel algemeen en dat is niet alleen vanwege de Holocaust. Het heeft weinig gescheeld of Hitler had de tweede wereldoorlog gewonnen en dat had een Umwertung aller Werte ten gevolge gehad. Het is jammer dat politici als Aantjes en Den Uijl, die in hun jonge jaren met zijn gedachtegoed hebben geflirt daar later nooit meer erg indringend over zijn geïnterviewd. Zij waren beiden uitgesproken links en hadden die affiniteit tussen links en Hitler misschien toe kunnen lichten.
De socioloog J.A.A. van Doorn heeft vlak voor zijn overlijden een studie gepubliceerd waaruit blijkt dat men Hitler beter als links dan als rechts beschouwen kan en dat de afstand tussen nationaal socialisten en andere socialisten veel kleiner was dan na de oorlog algemeen werd aangenomen. Veel Duitsers stapten zonder veel moeite over van communistische en socialistische partijen naar de nazi’s, om na de oorlog ook weer even gemakkelijk de andere kant op te gaan, vooral in de DDR. Het was Stalin die met Hitler zonder blikken of blozen een non-agressie pact sloot met een aantal geheime samenwerkingsprotocollen. Die leidden onder meer later tot hun latere gemeenschappelijke aanval op Polen. Hitler en Stalin leken meer op elkaar en hadden meer persoonlijke invloed op de regimes in hun landen dan alle andere politieke leiders uit hun tijd, behalve misschien Mao. Kenmerkend voor hun vormen van socialisme was onder meer een afkeer van alles wat niet onder de eigen controle kon worden gebracht en daarmee onberekenbaar bleef.
De haat tegen de buitenwereld en tegen andersdenkenden en de solidariteit naar binnen, die kenmerkend was voor de dictatoren uit die tijd doet denken aan tegenwoordige organisaties als Hamas en Hezbollah. Maar ook aan Saddam Hoessein of Yasser Arafat, de leider van Al Fatah, die beiden mensen waren die niet als erg godsdienstig bekend stonden. Dat de jodenhaat, die bij Hitler zo’n centrale plaats had ook bij moslims diezelfde rol speelt is niet een gevolg van de stichting van de staat Israël of de vlucht van de Palestijnen. Wanneer U de moeite neemt om het op te zoeken zult U vinden dat de Groot Moefti van Jeruzalem, een van de hoogste functionarissen in de moslimwereld, zich ruim voor de holocaust en het ontstaan van het Palestijnse vluchtelingenprobleem al als vriend van Hitler manifesteerde. Vast staat dat Hitler in het hele Midden Oosten uitzonderlijk populair was en nog steeds is. Verwantschap moet er dus ergens zijn. Geen verwantschap tussen Mohammed en Hitler, dat lijkt me historisch nergens op te funderen, maar wel tussen de wereld van het nazisme en de Dar al Islam zoals die tegenwoordig op een groot aantal plaatsen in de wereld functioneert.
Wat zij gemeen hebben is de bewondering voor geweld als de uiteindelijke arbiter in geschillen en de alpha male als leider in de samenleving. Een burgerlijke samenleving met gedeelde verantwoordelijkheid en vrijheid voor iedereen in het publieke domein, was niets voor Hitler en ook niet voor de meeste islamitische samenlevingen die we op de wereld aantreffen.

[1] DE GESCHIEDENIS SCHRIJDT VOORT. Over de duurzame betekenis van de links-rechtstegenstelling in de politiek. H. van Goor en A.P.M. Lucardie.
http://dnpp.eldoc.ub.rug.nl/FILES/root/pubs/libgroningen/h5.pdf (29 augustus …… /root/publicatieLucardie/Degeschiedenisschrij/geschiedenisschrijdtvoort.pdf.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geschiedenis, ideologie, oorlog. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.