Samsom exit.

Diederik Samsom is van 2003 tot 2012 Kamerlid geweest van de PvdA. Daarna werd hij lijsttrekker, tot hij in december 2016 het fractievoorzitterschap verloor aan Lodewijk Asscher. Hij was kennelijk onvoldoende populair in zijn eigen partij, maar bij de andere partijen kwam hij als betrouwbaar en competent over. Na zijn verlies tegen Asscher besloot Samsom de Kamer en de politiek te verlaten.
Samsom is een socialist die kernfysica gestudeerd heeft en bij Greenpeace heeft gewerkt. Hij heeft een reputatie als kenner van de onderwerpen energie, duurzaamheid en milieu. De laatste maanden na zijn vertrek uit de politiek heeft hij als zelfstandig adviseur gewerkt voor onder andere energieadviesbureau DNV-GL en het Delftse Hyperloop-project.
Hij is afkomstig uit het Friese Leeuwarden waar zijn vader, die internist was in het Bonifatius Hospitaal, met zijn gezin woonde aan de Harlingerstraatweg, een buurt van hogeropgeleiden en tweeverdieners. Samsom ‘s grootvader was ook al arts geweest en had als internist doorgewerkt tot zijn 72ste, om zijn zoon de gelegenheid te geven af te studeren was en zijn plek in de artsenmaatschap over te nemen. Samsom ’s moeder was fysiotherapeute in een dagverblijf voor gehandicapte kinderen. In de zomer kwam er wel eens een zwakzinnig meisje bij hun in huis zodat haar ouders op vakantie konden.
Samsom komt dus uit een keurig en heel sociaal gezin, maar is misschien niet helemaal hard genoeg voor de Haagse politiek. In hoeverre hij verantwoordelijk is geweest voor de katastrofale nederlaag van de socialisten bij de laatste Kamerverkiezingen is moeilijk te zeggen. Persoonlijk zou ik meer verantwoordelijkheid toedichten aan Asscher, maar het is wel typerend voor Samsom dat hij zich schuldig voelt aan de neergang van zijn partij en vertrokken is.
Als ik D66 was zou ik Alexander Pechtold zijn congé geven en proberen om Samsom als partijleider aan te trekken, als die daartoe te bewegen zou zijn. In die apolitieke omgeving van mensen als Jan Terlouw lijkt hij mij meer thuis te horen dan bij de PvdA en Pechtold past er helemaal niet.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.