Intifada ’s

Het is nu zeventien jaar geleden dat de tweede intifada uitbrak. Een Intifada is een opstand op de westoever tegen de bezetting van de Israëli’s. De tweede was het spontane gevolg van een voorstel dat op tafel lag voor een autonoom Palestina dat na lange onderhandelingen tot stand was gekomen. De tweede intifada heeft de Palestijnen in ellende en armoede gestort en de Israëli’s meer doden gekost dan de meeste oorlogen die zij hebben gevoerd. Daarnaast veroorzaakte zij een tijdelijke maar volledige stagnatie van hun economie. Niemand leefde een tijd lang meer veilig in het Heilige Land en uitzicht op een oplossing was er niet. Die is er nog steeds niet maar men heeft er beter mee leren leven.
Het Palestijnse standpunt is dat de terreuraanslagen pas achterwege zullen blijven als de bezettingsmacht verdwenen is. De Israëli’s zijn door ervaring wijs geworden en er intussen van overtuigd geraakt dat ook een terugtrekking uit bezette gebieden geen einde zal maken aan de aanslagen. Ook toen ze dat de afgelopen decennia een paar keer eenzijdig en zonder voorafgaande afspraken gedaan hebben gingen de aanslagen gewoon door.
De meerderheid is er in Israël van overtuigd dat de Palestijnen, gesteund door een meerderheid van moslims in de rest van de wereld, niet met minder genoegen zullen nemen dan met een seculiere Palestijnse staat op het hele grondgebied van het voormalige mandaatgebied Palestina. In dat staatje moet dan een terugkeer van alle verdreven Palestijnen en hun nazaten plaats vinden. Die menen dat alleen een liquidatie van de bestaande joodse staat een einde kan maken aan de oorlog tussen Arabieren en joden, die met korte onderbrekingen intussen drie generaties heeft geduurd.
De voorstellen die door minderheden van beide kanten worden gedaan en die onder meer geleid hebben tot de Oslo akkoorden, worden door te weinig mensen in de achterban gesteund. Omdat oorlog maken gemakkelijker is dan het sluiten van vrede en er voor het plegen van aanslagen trouwens geen meerderheid nodig is, zal de vrede er niet komen.
Deze analyse is niet nieuw, maar toch worden de pogingen voortgezet om tot een vredesregeling te komen. Beide partijen hebben een elite die meent dat een vredesregeling, als hij er een maal is, zijn eigen dynamiek zal hebben. De mensen aan beide kanten willen nu nog, onder de indruk van de slachtoffers en het leed van de nabestaanden, van geen vrede weten. Maar die zelfde mensen zullen als de vrede er eenmaal is en de woede is weggeëbd door een gestegen welvaart en rust vanzelf vredelievender worden. Zo ongeveer denkt men ook hier in het westen. De vrede als self fulfilling prophecy is min of meer wat er in het voormalige Joegoslavië lijkt te zijn gebeurd en in Noord Ierland, ondanks dat één van de kanten zich ook daar niet in alle opzichten aan de gesloten akkoorden wenste te houden.
Verstandige Arabieren menen dat een westers land als Israël op de lange duur niet kan ontkomen aan een seculiere staat met volledig burgerrecht voor iedere inwoner. Alleen de terugkeer van de verdreven Palestijnen zal op de agenda moet blijven staan en dan komt de rest van zelf. De Israëli’s hebben die strategie beter door dan wie ook en zullen aan zo ’n gemeenschappelijke seculiere staat niet beginnen. De impasse duurt voort en als er straks weer verkiezingen zijn geweest zal blijken dat de Israëli’s die geen vrede meer willen met de Palestijnen een ruime meerderheid krijgen in de Knesset.
Israëli’s en Palestijnen die aan de lijve ervaren of ervaren hebben wat het betekent om geen eigen staat te hebben, waar de eigen mensen in vrede en veiligheid kunnen leven laten zich geen van beiden op dat cruciale punt overtuigen: De Israëli’s willen veiligheid en de Palestijnen willen hun land terug en dat gaan ze geen van beiden krijgen.
De enige echte oplossing zou een repatriëring van alle Arabieren naar het Arabisch schiereiland zijn, maar daar durft zelfs Trump niet aan te denken.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Midden Oosten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.