De uiteindelijke keuze.

Kuyper, Cort van der Linden, Drees, De Jong, Rutte en Lubbers. De laatste als twijfelgeval. Dat is wat we aan goede premiers overhielden na een tweede schifting.
Tijd voor een keuze. Die zal noodzakelijk iets subjectiefs hebben. Premiers die je zelf hebt meegemaakt kun je beter beoordelen en hoe verder iemand qua tijd en politieke opvattingen van je afstaat, hoe minder je waardering voor hem wordt, lijkt het. Dat is voor mij in elk geval de reden waarom Kuyper afvalt en ook Cort van der Linden, hoe zeer ik die man uit de verte ook bewonder. Lubbers is een tijdgenoot, maar hij deugt me onvoldoende en hij was al een twijfelgeval.
Drees, De Jong en Rutte blijven over en Rutte is nog wat te vroeg om hem nu al een kroon op zijn hoofd te zetten. Blijven dus Drees en De Jong en van die twee kies ik Drees. De grootste politicus van de twintigste eeuw en een van de grootste Nederlanders ever.
Joost Zwagerman, Herman Pleij en Andrée van Es hebben ooit een lijst van tweehonderd kandidaten samengesteld waaruit het publiek de tien grootse Nederlanders mocht kiezen. Dat publiek doet in zulke gevallen altijd wel wat raars en koos Pim Fortuijn. Maar het kwam daarnaast toch aanzetten met een aantal mensen waar je beslist respect voor moet hebben:
Willem van Oranje
Willem Drees
Antoni van Leeuwenhoek
Desiderius Erasmus
Johan Cruijff
Michiel de Ruyter
Anne Frank
Rembrandt van Rijn en
Vincent van Gogh.

Als we Johann Cruijff dan even overslaan en Vincent van Gogh misschien ook wel, dan verkeert Drees hier toch in een goed gezelschap.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geschiedenis, Nederland, overheid, politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s