De Edathy affaire.

Hans Peter Friedrich, e.t. CSU landbouwminister in de Bondsregering in Berlijn is afgetreden, omdat de socialist Oppermann bekend had gemaakt dat hij door Friedrich gewaarschuwd was dat er een strafrechtelijk onderzoek liep tegen een andere socialist, Sebastian Edathy. Edathy zou anders misschien in het kabinet of op een andere hoge post zijn terecht gekomen, wat het schandaal voor de SPD en voor de nieuwe Bondsregering erger zou hebben gemaakt.
Waarschijnlijk uit voorzorg heeft Merkel na deze waarschuwing Friedrich niet meer herbenoemd op justitie maar hem de post van landbouwminister gegeven.
Hier zijn twee dingen duidelijk. Oppermann deugt niet. Of hij had meteen na het ontvangen van de waarschuwing zijn partijgenoot en de minister aan de kaak moeten stellen, met als gevolg dat er geen kabinet met de SPD zou zijn gekomen, of hij had ook in een later stadium zijn mond moeten houden.
Dat Merkel van de affaire heeft geweten is erg waarschijnlijk, maar niet zeker. Friedrich zal de SPD hoogst waarschijnlijk niet buiten haar om hebben gewaarschuwd, waarom zou hij? Maar hij zal haar niet achteraf alsnog bij de affaire hebben willen betrekken.
De NRC, die over de affaire berichtte zegt dat Edathy als gevolg van de waarschuwing in staat is gesteld om bewijsmateriaal weg te maken en dat de minister van justitie daardoor een juiste rechtsgang heeft verhinderd.

De NRC heeft kennelijk geen strafrechtjuristen in de gelederen. Zo iemand had de krant kunnen vertellen dat het wegmaken van bewijsmateriaal maar heel zelden met voldoende succes gebeurt. Dat bovendien het wegmaken zelf weer sporen achter laat, die tot een veroordeling leiden kan, die er anders misschien wel niet gekomen was. Maar hoe dan ook, dat waarschuwen was zeker tricky.
Ervan uitgaande dat het landsbelang het noodzakelijk maakte dat de regering Merkel er kwam, was de afweging die Friedrich moest maken om hetzij de SPD van te voren te waarschuwen of om later als minister van justitie in het nieuwe kabinet de strafvervolging af te blazen.
Het is waarschijnlijk dat dit laatste alternatief de rechtsgang ernstiger zou hebben belemmerd dan het eerste. Het is ook duidelijk dat de SPD bij het beleid van Friedrich voordeel heeft gehad.
De SPD fractie schijnt bovendien niet alleen door Friedrich te zijn ingeseind maar ook door de voormalige chef van de federale recherche, die zelf SPD lid is. Dat laatste is zeker een schending van de geheimhoudingsplicht en zou Oppermann, als het vervolgd was en bewezen had kunnen worden, tot medeplichtige in strafrechtelijke zin hebben gemaakt.
De drie interessante ethische vragen die over blijven zijn dus of iemand die voor de keuze staat tussen het landsbelang en een mogelijke belemmering van de rechtsgang altijd en zonder voorbehoud hoort te kiezen om het recht zijn ongehinderde beloop te laten. En zo nee, als er wel een afweging moet worden gemaakt, of het veel gewicht in de schaal legt dat de betrokkene minister van justitie is. En ten slotte of hij dat helemaal op eigen gezag doet of na ruggespraak met de Bundeskanzler(in).
Ik denk dat de minister zeker met de Bondskanselier moet overleggen voor hij waarschuwt, maar op een manier waarop hij haar politiek zo goed mogelijk beschermt. Ik denk dat het inderdaad uitmaakt of hij het toevallig te weten gekomen is of in de lijn van zijn functie. En nee, ik geloof niet dat er absolute regels zijn in het recht en dat er dus altijd een afweging moet worden gemaakt.
Tenslotte meen ik dat, voor zover we dit als buitenstaanders kunnen bekijken, Friedrich de afweging behoorlijk heeft gemaakt en ook de juiste consequentie heeft getrokken door af te treden.
De SPD had Opperman zo snel mogelijk moeten zien te lozen.
[

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, ethiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.