Bureaucratische Unfug.

Een Surinaamse Nederlander Jaitsen Singh zit al meer dan dertig jaar vast in de Verenigde Staten, omdat hij zijn vrouw en dochter zou hebben vermoord of laten vermoorden door huurmoordenaars. Aanleiding om dat te vermoeden was er eigenlijk niet. Er was geen sprake van een slechte verstandhouding tussen de echtelieden. Uit getuigenverklaringen blijkt dat het enige belastende bewijs tegen de man gekocht is door de Amerikaanse officier die de zaak behandelde. Die wilde de zaak niet meer verliezen toen hij er eenmaal aan begonnen was. Zoals U weet worden dit soort justitiële ambtenaren in de VS gekozen en hebben ze er dus belang bij geen bokken te schieten of om die in elk geval uit de publiciteit te houden.
De Nederlandse overheid heeft de zaak nooit serieus onderzocht en de man de facto in de steek gelaten.
Er heeft een verhaal over in de Volkskrant gestaan en Jinek heeft er een deel van een uitzending aan gewijd. Helemaal duidelijk is het mij niet geworden wat er precies is gebeurd maar dat de Nederlandse overheid ernstig te kort is geschoten, daar komen we niet omheen.
Zoals gewoonlijk, als er bij de overheid iets flink fout loopt, is dat geen kwestie van kwaad opzet, maar van bureaucratie en een zekere luiheid. Wat ook een rol gespeeld kan hebben is dat het in de ogen van de consul die de zaak in Amerika behandelde het hier om een Surinamer en een Hindoe ging, in zijn ogen daarom misschien niet om een echte Nederlander.
Alles wat in zo ’n zaak fout kan lopen liep hier fout. Als één voorbeeld uit vele kan het optreden gelden van directeur Jaap Koopman van de Directie Beleidsondersteuning van de Dienst Justitiële Inrichtingen van het ministerie van Veiligheid en Justitie.
Singh is hier niet welkom, schrijft hij aan de Amerikaanse autoriteiten, omdat hij niet voldoet aan twee criteria: ten tijde van zijn veroordeling was deze man al langer dan vijf jaar uit Nederland weg en Singh heeft te weinig ‘strafrestant’: naar Nederlandse maatstaven zou hij in Nederland direct vrij komen, omdat hij al meer dan 30 jaar vastzat. Want 30 jaar is in Nederland, na levenslang, nou eenmaal de hoogste straf.
Koopman, hoge ambtenaar en gepromoveerd jurist geeft hier blijk van een totaal gebrek aan menselijk gevoel. Hij is voldoende op de hoogte om te weten dat zijn interventie het Singh onmogelijk maakt om naar Nederland te worden overgeplaatst en moet genoeg inzicht in de zaak gehad hebben om te weten dat het heel goed mogelijk was dat de man ten onrechte vast zat. Om je dan te verschuilen achter puur bureaucratische regels, dat is Eichmann gedrag.
Maar ook lang voor de interventie van Koopman is alles in deze zaak verkeerd gelopen. Er zijn van die zaken waarin alles wat maar enigszins fout kan gaan dat ook doet, maar dat iemand als gevolg ervan meer dan dertig jaar ten onrechte vast zit, is toch een zeldzaamheid.
De enige uit het gezin die overleefde en op vrije voeten was, toen Singh in de VS veroordeeld werd, was zijn veertienjarige zoon. Dat die geen initiatieven nam kan hem niet kwalijk worden genomen. Maar de advocaten in deze zaak kunnen wel ernstige verwijten worden gemaakt.
Wat er hier aan de hand was, vermoed ik, was dat het dossier te dik en te onoverzichtelijk was en dat de advocaten in kwestie geen zin hadden om zich erin te verdiepen. Er zou een voorschrift horen te zijn dat strafdossiers overzichtelijk worden ingedeeld, zodat ze voor belanghebbenden gemakkelijk toegankelijk zijn, maar daar schort het nogal eens aan. Vaak blijkt dan dat te veel informatie net zo erg is als te weinig, of zo mogelijk nog erger. Als je te weinig info hebt kun je nog op onderzoek uitgaan, maar bij een teveel word je al vlug moedeloos.
Dat is waarschijnlijk wat er hier gebeurd is, maar de gevolgen voor Singh waren zo volledig onaanvaardbaar dat de betrokken advocaten hier niet zo maar mee weg zouden horen te komen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in strafrecht en criminologie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.