Derk Sauer.

De Nederlandse tijdschriften tycoon uit Moskou was in zijn jeugd Maoïst en is nog steeds bevriend met Jan Marijnissen en lid van diens partij. In Moskou is hij net als iedereen daar wel eens bedreigd en een van zijn hoofdredacteuren is neergeschoten. Zijn vrouw wordt daar erg zenuwachtig van maar hij niet. Hij is een socialistische fatalist. Hij is intussen tegen het communisme omdat het niet werkt, maar nog steeds voor een rechtvaardiger wereld. Hij denkt dat Poetin hem met rust liet omdat hij als een schaamlap werkte. Al Gore heeft Moscow Times van Sauer gelezen en geconcludeerd dat er in Moskou persvrijheid was, zoiets.
Sauer is anders dan anderen en hij heeft succes. Dat is een reden om te luisteren naar wat hij te vertellen heeft. Hij blijkt er hele simpele criteria op na te houden. Zoals ‘een land waar geen persvrijheid is deugt niet’. Via dat criterium is hij ooit teruggekomen op zijn aanvankelijke voorkeur voor de Palestijnen. Israël is een beter land op grond van de persvrijheid.
Ik zelf zie dat soort dingen veel ingewikkelder en dat is niet noodzakelijk beter. Ik lees bijvoorbeeld veel over de geschiedenis van het Midden Oosten en de daar heersende gewoonten. Ik bekijk de immigratie van de Zionistische Joden uit Oost Europa, de landaankoop van Rothschilds en andere rijke Joden uit het Westen, de stichting van de Kibboetziem en de bouw van Tel Aviv midden in de kustwoestijn. Ik lees over de Groot Moefti van Jeruzalem en Joden die met geweren over hun schouders wachtlopen bij hun huizen vanwege de Arabische terroristen, honderd jaar geleden al. Ik denk dan tenslotte, geef mij de joden maar en niet de Arabieren, maar ik geef toe, de methode van Sauer is efficiënter en komt eigenlijk toch op hetzelfde neer: De Joden zijn meer mensen zoals wij in Europa en Arabieren deugen miet echt
Betekent dit dat ik de bezetting van de West Bank goedkeur en de betutteling van Gaza, het bouwen van de muur en de brute manier waarop Palestijnen worden gecontroleerd bij iedere stap die zij buiten hun eigen huis maken? Ben ik voor al die burgerdoden die vallen als Israël reageert op een Palestijnse moordaanslag. Wat heet. Ik ben blij dat ik geen Palestijn ben en natuurlijk keur ik niet goed dat er slachtoffers vallen, wie wel? Maar vrede sluiten met de Arabieren gaat niet, dat is intussen wel gebleken en dat de joden na honderd jaar ervaring hun eigen veiligheid voorop stellen kan ik wel begrijpen.
En wat simpele criteria betreft: een land waar zowel Anja Meulenbelt, Mevrouw Duisenberg als Andries van Agt een hekel aan hebben, zo’n land kan niet helemaal verkeerd zijn.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Midden Oosten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.