De wetenschap in Nederland.

Hoogleraar mathematische statistiek, dat lijkt me zoiets als professor in de wiskundige algebra of beoefenaar van de meetkundige stereometrie. Maar waarschijnlijk kan Richard Gill er zelf niet aan doen dat hij op een leerstoel zit die als een witte schimmel wordt bestempeld.
Wat hij over de VU en de promotie daar van de allochtone wetenschapper Karima Kourtit op 25/6/2014 te zeggen had[1], lijkt me in elk geval juist. De kritiek[2] van een klokkenluider die hij daarin ondersteunt lijkt mij zo veel hout te snijden dat ik, als ik in de schoenen van de VU autoriteiten had gestaan, die promotie zou hebben uitgesteld tot die acht en zeventig pagina’ s op een overtuigende manier zouden zijn weerlegd.
Ze wekken daar nu op zijn minst de indruk dat ze deze zaak in de doofpot willen stoppen en dat is het laatste wat je met dit soort schandalen hoort te doen.
Inhoudelijk betreft het proefschrift een verhandeling over de successen van allochtone ondernemers en van de voordelen die ons land ontleent aan hun aanwezigheid. De kritiek richt zich op de toegepaste methodieken en de vele doelredeneringen die de dissertatie bevat.
Waar het verhaal sterk aan doe denken is de affaire rond de Tilburgse hoogleraar Stapel en diens Nijmeegse collega Roos Vonk. Wat beide verhalen weer eens aantonen is hoe gevaarlijk het is om gammawetenschappen[3] te blijven doceren aan universiteiten en andere instituten van hoger onderwijs. Kourtit promoveert aan de economische faculteit op een bedrijfseconomisch proefschrift , maar het is geen haar beter dan de sociologische publicaties van Stapel en Roos. In de tijd dat Van der Schroeff de bedrijfseconomie als wetenschap introduceerde in Amsterdam, was een dergelijke uitglijder niet mogelijk geweest. Maar de rot verspreidt zich van de sociologen naar de belendende percelen.
Een dezer dagen stond in de krant dat er periodiek onderzoek plaats vindt naar het niveau van het wetenschappelijk onderwijs en dat de gammawetenschappen daarbij slecht uit de bus komen.
Dat lijkt een understatement. We horen het besluit te nemen dat we kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit als het om academische wetenschap gaat. Daarvoor is het nodig dat de toelatingseisen worden aangescherpt en dat onzinwetenschappen worden uitgebannen. Daar is niet eens meer geld voor nodig. Dat spaart geld.

[1]
Volkskrant 25/6/2014
[2]
http://www.math.leidenuniv.nl/~gill/Onregelmatigheden190614.pdf
[3] De wetenschappen die zich met maatschappij en gedrag bezighouden: onder andere sociologie, antropologie, politicologie, sociale psychologie en communicatiewetenschap. Ze leiden allemaal aan het euvel dat normen en feiten onvoldoende worden onderscheiden en dat hun paradigma’s niet deugen. Wat ten onrechte ook wel tot de gammawetenschappen gerekend wordt zijn rechten en economie, maar dat zijn geen maatschappij wetenschappen. Economie is iets tussen een gammawetenschap en echte wetenschap in en rechten is geen wetenschap maar een vaardigheid.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in wetenschap en filosofie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.