De Romeinse republiek.

Een republiek is niet altijd democratisch. De Romeinse republiek, waar de humanisten uit de Renaissance naar verwezen, als ze het over de oudheid als voorbeeld hadden, was al helemaal geen democratie. In de volksvergadering van Rome was maar een deel van het volk vertegenwoordigd. En ook die vertegenwoordiging was weer allesbehalve representatief.
De volksvergadering had wel een deel van zeggenschap, maar niet ‘de macht’. De republiek had een systeem van checks en balances dat gericht was op het welzijn van de staat, niet van een specifiek deel van de bevolking en ook niet op het welzijn van de meerderheid van de bevolking. De gedachte dat alle mensen een gelijke waarde hadden bestond in Rome niet. Mensen hadden aanzien en macht naarmate ze meer betekenis hadden voor de samenleving, maar het was de samenleving zelf waar het om ging. Niet om de toevallige groep burgers die daar op enig moment de overhand had.
Toen een groep machthebbers in de senaat de staat ging besturen in zijn eigen belang in plaats van in het belang van de stad was het met de republiek op termijn gedaan. Als gevolg ervan werden de Gracchen vermoord en later Caesar, kregen we de burgeroorlogen met moorden en conscripties en werd uiteindelijk het principaat omarmd als het mindere kwaad.
De Romeinse republiek is in politiek opzicht een tijd lang een groot succes geweest, meer dan een van de Griekse stadstaten. Maar ook in Hellas gold dat de polis zelf het hart was van de samenleving en niet de meerderheid van de bewoners.
Die meerderheid was trouwens slaaf en had helemaal niets te vertellen, ook niet in Athene.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in beschaving, geschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.