De Baltische landen.

We vinden de Baltische landen klein omdat ze in de buurt liggen van grote landen zoals Polen en de Scandinavische landen aan de overkant van de Oostzee. En vooral naast Rusland natuurlijk. Maar Letland en Litouwen zijn van het formaat van Ierland en groter dan Kroatië of Bosnië Herzegovina. Litouwen is anderhalf keer zo groot als Zwitserland en bijna twee keer zo groot als Nederland. Samen zijn de drie Baltische landen bijna half zo groot als Polen. Dus dat valt wel mee, zo klein zijn ze niet. Qua aantal inwoners wel. Litouwen, het grootste van de drie, heeft 3,5 miljoen inwoners en Estland, het kleinste maar 1,2 miljoen Samen hebben ze er nog geen zeven miljoen.
Zo ver in het Noorden als we denken liggen die landen ook niet. Het middelpunt van Europa ligt binnen de grenzen van Litouwen, iets wat U, denk ik, niet gedacht zou hebben. Maar dat komt omdat Rusland zo’n groot deel van Europa uitmaakt. Vilnius ligt zuidelijker dan Kopenhagen en dat denken ook niet zo snel. Persoonlijk vind ik het een goed formaat dat de Baltische landen hebben. Nederland of de Benelux en dan niet meer dan twee of drie miljoen inwoners. Dat is overzichtelijk. Het klimaat is er wat kouder dan in Nederland, maar alles bij elkaar goed te doen.
Ten zuiden van Litouwen ligt een nog kleiner land, dat niet zelfstandig is geworden na de val van het communisme. Dat is het oude Oost Pruisen met als hoofdstad Koningsbergen, dat zo jammerlijk door de Moskou fascisten Kaliningrad[1] is genoemd. De oude Duitse bevolking van dat gebied is aan het einde van de tweede wereldoorlog voor een deel gevlucht en voor een ander deel door de Russen gedeporteerd, verhongerd en uitgemoord. Het veroverde land spreekt nu Russisch en is ook qua bestuur en cultuur Russisch geworden, d.w.z. het is slecht georganiseerd en corrupt. Koningsbergen was ooit een van de mooiste steden in het Baltische gebied en aan het oude stuk van de stad is dat hier en daar nog wel te zien. Voor het overige zijn de buurlanden eerder aan te raden als vakantiebestemmingen.
Kaliningrad is een enclave van Rusland in het beschaafde deel van Europa. Je kunt in de Baltische landen overal redelijk goed met Engels terecht maar voor Kaliningrad geldt wat ook de rest van Rusland zo moeilijk bereisbaar maakt: je betaalt er in roebels en moet er bij voorkeur Russisch spreken of in je hotel blijven en van daaruit georganiseerde tripjes maken.

[1] Kalinin was een trouwe aanhanger van Stalin, de Russische evenknie van Hitler, die hem voor zijn trouw beloonde door steden naar hem te vernoemen, waaronder Koningsbergen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in europa, Rusland. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.