Rechts extremisme in Duitsland.

De berechting van Beate Zschäpe, een eenzame rechts extremiste in Duitsland, was minder interessant dan de overweldigende belangstelling van journalisten en publiek zou doen vermoeden. Net als bij het links extremisme van de Rote Armee Fraktion zijn het niet de individuen waar de aandacht op gericht zou horen te zijn, maar de sympathisanten die er achter zitten. Zou blijken dat die sympathisanten er niet zijn, dan hebben we te maken met een incident en dan hoeven Turken en andere immigranten in Duitsland zich geen zorgen te maken. Zou er naast en achter die individuen een beweging bestaan, zoals de krakers hier in West Europa indertijd of de Tupamaros in Zuid Amerika, dan is er reden tot zorg.
Derk Sauer, de medium magnaat, gaf in een interview toe dat hij in zijn jonge jaren in het criminele milieu van de krakers had verkeerd en dat hij daar toen geen been in zag. In Amsterdam hadden we indertijd een president van de rechtbank die stiefkinderen had in de kraakbeweging. Hij vond het allemaal niet zo crimineel en binnen een paar jaar hadden we tanks in de Vondelstraat en liquidaties in het milieu in Nijmegen. Het dulden van criminaliteit is iets dat altijd uit de hand loopt en dat daarom niet plaats hoort te vinden.
Als in Duitsland de rechts extremisten de stille steun zouden krijgen van mensen die zich zelf als brave burgers beschouwen, dan hadden we een echt groot probleem gehad.
Het proces en de strafmaat van Beate, de enig overgeblevene van een moordenaarstrio, zijn relatief onbelangrijk, maar op de eventuele aanwezigheid van vreemdelingenhaat bij delen van de Duitse bevolking zou in het kader van dat proces alle aandacht gericht hebben moeten zijn.
Een proces als dit kan gebruikt worden om de publieke opinie tegen de rechtsextremisten in stelling te brengen, maar alleen als er eerst goed in kaart gebracht is hoe die achterban er uit ziet. Het is nu al weer zes jaar geleden en een vervolg heeft het niet gekregen. Van een gevaar als indertijd de Baader Meinhof Gruppe lijkt dus geen sprake te zijn. Rechts extremisme in Duitsland is een verwaarloosbaar fenomeen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.