Nazorg voor de politiewet.

Cees Fasseur is de auteur van een aantal bekende boeken over de Oranjes. Een paar jaar geleden schreef hij een artikel over de gevolgen van de politiewet die hij ooit zelf ontworpen heeft, toen hij nog raadsadviseur was op Justitie. Die wet had ervoor gezorgd dat de politie werd opgesplitst in 25 korpsen, die naar achteraf bleek, wel voor veel onnodige overlappingen zorgden. De wet had er ook toe geleid dat de leiding van de korpsen zich zelf arbeidsvoorwaarden kon bezorgen die Wim Kok, toen hij nog niet in een positie zat om zelf inkomen naar zich toe te trekken, als exhibitionistische zelfverrijking zou hebben aangemerkt!
Prachtige uitdrukking die ‘exhibitionistische zelfverrijking’, vooral uit de mond van iemand die op grond van zijn progressieve ideologie daar zelf nooit van beschuldigd zou moeten kunnen worden.
Of Fasseur trouwens gelijk had met dat andere kritiekpunt weet ik niet. Waren veel kleine korpsen echt duurder dan één groot korps? Ik denk dat we eerst eens de efficiency en de kosten van een groot monolithisch politiekorps zouden moeten onderzoeken. Dat zouden we moeten doen op basis van ervaringen van vroeger en door een vergelijking met de diverse buitenlanden. Verder zou de Rekenkamer ook eens kunnen kijken naar de verschillen in kosten en efficiency tussen al die bestaande vijf en twintig corpsen. Misschien zitten er wel een of twee tussen die als model voor de anderen zouden kunnen dienen en werd het eindresultaat dan beter en goedkoper dan dat ene grote corps.
Hoe dan ook, ik vind het prima dat een wetten maker eens de moeite neemt om te kijken wat er van zijn werk geworden is en in welke opzichten het anders heeft uitgepakt dan zijn bedoeling was. Dat gebeurt veel te weinig en eigenlijk zou het tot het vaste protocol moeten behoren. Iemand moet eindverantwoordelijkheid hebben niet alleen voor de redactie van een wet maar ook voor de nazorg. Kijken met andere woorden of de wet doet wat ermee bedoeld was en als dat niet het geval is niet zou hij de bevoegdheid en de plicht moeten hebben om aanpassingen voor te stellen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in overheid, staatsrecht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.