Het minste kwaad.

Xander van Uffelen deed in de Volkskrant van 21/6/12 twee opmerkelijke uitspraken, waarvan mij de ene juist voorkwam en de ander helemaal niet.
Hij zei: de politieke unie is niet alleen onhaalbaar, maar ook onnodig. Dat lijkt me juist. Daarna zei hij dat Europa intussen een systeem heeft opgetuigd waarmee toekomstige crises beteugeld kunnen worden. Was het maar zo, dan zou het vertrouwen van de markten wel zijn teruggekomen en als er een ding duidelijk is, dan is het dat dit vertrouwen nog steeds zoek is.
Dat je geen werkzame muntunie kunt hebben tussen landen met zulke uiteenlopende opvattingen over begrotingsdiscipline en economische politiek als Frankrijk en Duitsland of Nederland en Italië is intussen wel duidelijk geworden. Mensen als Duisenberg, Kohl en Mitterrand, die daarvoor verantwoordelijk zijn horen aan de schandpaal thuis en als ze intussen dood zijn: de mortibus nil nisi bene, maar ik zou geen straatnamen aan ze wijden.
Het aftuigen van een bestaande muntunie is een kostbare aangelegenheid vol met juridische en financiële valkuilen. De wereld zit er niet op te wachten Maar kiezen tussen twee kwaden is nu eenmaal altijd lastig. Doorgaan met dit knoeiwerk is met zekerheid op termijn veel duurder. De Euro in zijn bestaande vorm krijgt nooit meer het vertrouwen van de financiële wereld terug.
Wat is onder de omstandigheden nu het minste kwaad? Waarschijnlijk wanneer de Noordelijke Eurolanden een nieuwe munt organiseren, die we dan D-mark of Neuro kunnen dopen. De naam doet er weinig toe, lijkt me. Die nieuwe munt zal appreciëren tegenover de euro waar de Zuidelijke landen in blijven zitten, of de euro zal depreciëren, hoe je het ook noemen wil. Het zal de markten minder verstoren dan iedere andere vorm van opdeling van de eurozone en het zal de sanering van de zuidelijke financiën goedkoper maken dan wanneer het andersom gebeurde.
De move zal niettemin het voortbestaan van de EU op het spel zetten en daar zal alle aandacht van de politici naar uit moeten gaan. Het lijkt erg nodig dat we van de gelegenheid gebruik maken om zoveel mogelijk gebreken van de bestaande organisatie te repareren om een EU nieuwe stijl een zo goed mogelijke kans te geven. Bij de noodzakelijke veranderingen hoort in elk geval het afschaffen van het nutteloze Europese parlement en de bureaucratische Commissie en hun vervanging door kundige gremia, zoals we die kennen in de ECB en het Hof in Luxemburg. Hoe ik me dat voorstel kunt U op deze site in eerdere stukken aantreffen die U vindt onder het hoofd Europa.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in europa. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.